Özlem Akarsu ÇELİK

Kritik soruşturmalarda avukatlar tutuklanırken gündeme getirilen 'ithal avukat' önerisi hukuk çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Yeni Avukatlık Kanunu'nun taslak metnini görüşmek üzere baro başkanlarını toplantıya çağıran Türkiye Barolar Birliği(TBB)'ne en sert tepki Ankara Barosu'ndan geldi. TBB Başkanı Ahsen Coşar'ın Ankara Barosu Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu'nun şahsını hedef alan sözlerine ve Ankara Barosu'nun itiraz gerekçelerine pazar günkü manşetimizde yer vermiştik.
Ankara Barosu Yönetim Kurulu, TBB Başkanı'nın, Feyzioğlu'na söylediği '40 günlük seyisliğiyle bize avukatlığı o mu öğretecek?' sözüne şu yanıtı verdi:
- Avukatları 'at sürüsüne', baroları atları tımarlayan, güden ve eğiten 'seyislere' benzetmek fevkalade yakışıksız.
- Hiç kimse baroları, önceden yazılmış bir senaryonun figüranı yapamaz.
- Baro başkanlarının ısrarlarına rağmen TBB'nin tasarıyı kendisinin hazırlayacağını ve tasarıyı ocak ayına kadar bitireceğini söylemesi antidemokratiktir.
***
İşin aslı, Ankara Barosu sadece 'ithal avukat' önerisine değil, baroların nisbi temsille seçilecek yönetimlerce temsil edilmesi gibi başka birçok öneriye de karşı çıkıyor. Türkiye'de yeni bir Avukatlık Kanunu'na gerek var mı yoksa mevcut kanundaki kazanımları koruyarak bazı iyileştirmeler yapmak yeterli mi? Yabancı avukatlık firmalarının Türkiye'de faaliyet göstermesi kimin talebi?

ADLİ KAPİTÜLASYON
Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili)
'İthal avukat' kesinlikle kabul edilemez. Bu ülkenin hukuk fakültelerinde yetişmiş avukatların haklarını koruması gereken Barolar Birliği'nin yabancı avukatlık şirketlerini istemesini doğru bulmuyoruz. Yabancılar zaten danışmanlık şirketlerini kurmak suretiyle Türkiye'deki avukatlarla çalışıyorlar. Demek ki bizim avukatlarımızın payına göz dikmişler. Taş da kuş da tarla da onlardan olsun istiyorlar. Adli bir kapitülasyondur bu. Yabancı hakim de mi isteyecekler? Bütün bunlar güçlü lobilere verilmek istenen tavizlerdir. Bir taraftan üretim kaynaklarımız, piyasalarımız yabancılaşıyor. Yabancı doktorlar geliyor' Yabancıların adliyeye de girmesini istiyorlar şimdi. Kesinlikle kabul edemeyiz.

YENİDEN DİZAYN KORKUSU
28.600 avukatıyla dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu'nun Başkanı Ümit Kocasakal yeni kanun çalışmalarıyla ilgili görüşlerini paylaşmaya, 'Bunları birilerine mesaj veya yanıt vermek için söylemiyorum' uyarısıyla başladı ve şunları söyledi:

1- Türk avukatlarının devre dışı bırakılacağı ithal avukat uygulamasına evet dememiz mümkün değil. Mevcut durumun (yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'de danışmanlık firmalarıyla çalışması) büyük ölçüde muhafaza edilmesi gerekir. Bunlar, Türkiye'nin yeniden dizayn edilmesiyle, emperyalist emellerle ilişkilidir.
2- Kanunla ilgili kırmızı çizgilerimiz belli. Korkumuz, kaygımız, HSKY ve yüksek yargıda olduğu gibi baroları da dizayn etme çabası. Bununla mücadele edeceğiz ama önce ortaya somut bir metin çıkmasını bekliyoruz.
3- Yeni bir kanun yapılacak diye eldekileri kaybetme tehlikesi de var. Yepyeni bir kanun değil, mevcut kanundaki kazanımları ileri taşıyacak sınırlı bir değişiklik istiyoruz.
4- Türk hukuk sistemine, çok hukukluluğu, kadı sistemini, mafya-cemaat-tarikat adaletini sokacak olan Arabuluculuk Yasa Tasarısı yasalaştığında şu an zaten birtakım yapılarda el altından yapılmakta olan yargılamalar, kararlar legal hale gelecek. Bu, hepsinden önemli bir sorundur.

TBB HUKUKSUZLUĞA SESSİZ
Rıza Türmen (CHP Milletvekili, eski AİHM yargıcı)
Otoriter eğilimden kaynaklı olarak bir takım yasalar, ilgili kurumlara danışılmadan hazırlanıyor. Hep bir tezgah, kurnazlık, nasıl yuttururum çabası. Çoğunluk iktidarıyım, istediğimi yaparım anlayışı. Birtakım hukuksuzluklar yapılırken, Kanun Hükmünde Kararnameler ile önemli düzenlemeler yapılırken, örneğin Türkiye Bilimler Akademisi'nin yapısı değiştirilirken Türkiye Barolar Birliği neden sessiz kalıyor acaba? Önüne gelen yabancı avukatlık şirketinin Türkiye'de avukatlık yapması kimin ihtiyacıdır ki böyle bir öneri getiriliyor?

Köşk seçimi ne zaman?
'Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıl mı 7 yıl mı?' tartışması sürerken, YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, YSK'ya başvurmuştu. 'Cumhurbaşkanı'nın görev süresini ve yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin takvimini belirleme görevi YSK'nındır' diyen Eminağaoğlu'nun başvurusuna YSK kısa ve ilginç bir yanıt verdi. C.05.0.İMİ.0.88-110.34 sayılı karar dün, Eminağaoğlu'nun avukatı Ali Musa Sarıçimen'e ulaştı. YSK'nın 'Yüksek Seçim Kurulu'nun görevi Anayasa ve kanunlarla belirlenmiş olup, bu gereklere uygun olarak çalışmalarını mevzuatın öngördüğü biçimde ve zamanda yapmaktadır' ifadesine yer verdiği kararında Başkanvekili Turan Karakaya'nın imzası bulunuyor.
'Bu bir karar mı?' sorumuza YSK yetkilileri, 'Evet. Kurul görüştü ve Eminağaoğlu'na bu yanıtı uygun gördük' dedi. 'Ama cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman yapılacağı sorusuna yanıt vermemişsiniz' hatırlatmamıza ise sessiz kalındı.
Eminağaoğlu, bir hukukçu olarak YSK'nın yanıtına anlam veremediğini şu sözlerle anlattı: 'Başvuru içeriği gözetildiğinde, YSK'nın Kurul olarak alacağı kararın üstelik başkanvekili tarafından ne anlama geldiği de anlaşılmaz bir içerikle yanıtlanması kabul edilebilir değildir. Tam anlamıyla bir komedi! Milletvekili seçimleri konusunda seçim takvimi açıklanmadan resen seçim kararı alan YSK, bugün aynı görevinden neden kaçmaktadır? Meclis'te grubu olan partilerin, bu konuda YSK'ya neden başvurmadıklarını anlamak da mümkün değil.' Eminağaoğlu'nun ardından YSK'ya başvuran CHP'li Atilla Kart da kurulun kararını şu sözlerle eleştirdi, 'Bana da bu hafta yanıt verilmesini bekliyorum. YSK gibi anayasal kurumlar görevlerini yerine getirmekten çekinir hale gelmiştir.'



Akşam