İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kck davasının 4. duruşmasının öğleden sonraki oturumunda söz alan tüm sanıkların avukatı Mehmet Emin Aktar, ceza evlerindeki açlık grevlerinin 56. gününde olduğunu hatırlattı. Müvekkillerinin de açlık grevine başladıklarını açıkladıklarını kaydeden Aktar, mahkeme heyetinin bu duruma kayıtsız kalmamasını istedi.

Aktar, Kürtçe savunma yapma talebinin temel bir hak olduğunu ifade ederek, "Kürtlere ilişkin yargılamadaki tutum, bir taraf tutumudur. Ana dilde savunma konusunda parlamentodan erken davranın ve bir adım önde olun" dedi. Aktar, anadilde savunma hakkı ile ilgili yasa tasarısının beklenmesi ve tercüman talebinde bulundu.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, sanık avukatlarının ana dilde savunma hakkı ile ilgili yasa tasarısının beklenmesi ve tercüman taleplerinin reddine karar verdiklerini açıkladı.

Taleplerinin reddedilmesi üzerine avukatlar ve tutuksuz sanıklar, duruşma salonunu terk etti. Mahkeme Başkanı Ekinci ise duruşmaya 5 dakika ara verdi.



DHA