Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çevik Kuvvet, Özel Harekat ve helikopter desteğindeki operasyon için saat 04.00’te operasyon düzenledi. Daha önceden belirlenen adreslere ayrı ayrı ekipler gitti. DHKP-C'ye yönelik olduğu belirtilen operasyonda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticisi ve avukatları gözaltına alındı.

Gözaltına alınan avukatların isimleri şöyle: ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD üyesi avukatlar Efkan Bolaç, Naciye Demir, Şükriye Erden, Güray Dağ, Günay Dağ, Ebru Timtik, Barkın Timtik.Polis, Dernek Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı ise adresinde bulamadı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Avukat Oya Aslan hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Polis ayrıca Okmeydanı’nda da pek çok adrese operasyon düzenledi. Operasyon yapılan adreslerdeki aramalar sürüyor.

Operasyonda ayrıca, ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu'ndan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü son sınıf öğrencileri Umut Karakaya ile Sami Menteş de gözaltına alındı.

İstanbul'da Grup Yorum'un çalıştığı İdil Kültür Merkezi ile ÇHD İstanbul Şubesi'nin Beyoğlu'ndaki bürosunda ve Ankaradaki genel merkez bürosunda da polis arama yapıldı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatı doğrultusunda, sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri ÇHD Genel Merkezi ile Ankara Şubesi'nin bulunduğu Sıhhiye İlkiz Sokak 18 Numaralı binanın önüne geldi. ÇHD'ye üye bazı avukatlar da burada toplandı.

Aramaya katılmak için Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Şahin, saat 10.30 sıralarında adrese geldi. ÇHD üyesi avukatlar, kararın kanuna uygun olmadığını belirterek, aramaya karşı çıktı. Ancak arama daha sonra başladı. Aramaya savcı ve polislerin dışında dernek üyesi 5 avukat da eşlik etti.

Aynı dakikalarda, TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Başer de ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve eşi Betül Vangölü Kozağaçlı'nın da arasında bulunduğu bir grup avukatın birlikte çalıştığı Mithatpaşa Caddesi 51. numaradaki büroya gitti.

ÇHD üyesi avukat ve baro gözlemcisi avukat, arama kararına itirazda bulundu. Arama kararının Selçuk Kozağaçlı, Betül Vangölü Kozağaçlı ve Özgür Yılmaz'a ilişkin olduğunu ifade eden avukatlar, buna karşın bütün büronun aranmasına karşı çıktı. Selçuk Kozağaçlı, Betül Vangölü Kozağaçlı ve Özgür Yılmaz'ın evlerinde de arama yapıldığı bildirildi.

Mithatpaşa Caddesi'nde bulunan bürodaki aramanın, Kozağaçlılar'ın evindeki aramadan sonra başlamasına karar verildi. Savcı Başer, bu nedenle Mithatpaşa Caddesi'nden bir süre sonra ayrıldı. Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın, yurt dışında olduğu ifade edildi.

İzmir'de 17 gözaltı

İzmir'de de çeşitli evlere eş zamanlı düzenlenen baskınlarda DHKP-C üyesi olduğu ileri sürülen 17 kişi gözaltına alındı.

CHP'li Cihaner ile Aygün ÇHD'de binasını ziyaret etti

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, DHKP-C'ye yönelik operasyonlar kapsamında arama yapılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) binasına geldi.

ÇHD Genel Merkezi ve Ankara Şubesi'nin bulunduğu Sıhhıye'deki İlkiz sokağa gelen CHP milletvekilleri ile İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Barosu gibi bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaptı.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, arama kararında, derneğin genel merkezi ve şubelerinin hangi sebeple arandığına dair bir gerekçeye rastlanamadığını belirtti. ''Bu hukuksuz uygulamalara karşı mücadelemiz devam ediyor'' diyen Türkdoğan, avukatların hukuk güvenliğinin kalmadığını kaydetti.

ÇHD Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Bafra da örgüt soruşturması iddiasıyla aydınlığı arayanların üzerine gelindiğini ileri sürerek, ''Her gün adliye binalarında özel mahkemeler önünde savunma yapan ve adalet arayan arkadaşlarımız hakkında verilen arama kararları hukuksuzdur, yasa dışıdır. Arkadaşlarımız derhal salıverilmelidir'' diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise ÇHD'nin 1970'lerden bu yana halkın hukuk mücadelesinde en ön saflarda yer aldığını savunarak, aramanın kişilere yönelik olmasına rağmen dernekte yapıldığını kaydetti.

''Güzel şeyler konuşacağız''

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Paris'te öldürülen kadınlardan Sakine Cansız'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunması nedeniyle kendisiyle görüşeceğini hatırlatarak, ''Ne konuşacaksınız'' diye sorması üzerine, ''Güzel şeyler konuşacağız. Kötü bir şey olmaz. İnsan olmanın, insan kalmanın soruşturmasının olmaması lazım'' dedi.

"İmdat Polis" hattını kurmuşlardı

Gözaltına alınan avukatlar aynı zamanda polis şiddetine karşı kurulan "İmdat Polis" hattının gönüllü çalışanlarından.

Berna ve Ferhat'ın hakkını savunmuşlardı!

Gözaltına alınan isimlerden Taylan Tanay, Barkın ve Ebru Timtik, Güray ve Günay Dağ,Oya Aslan ve Naciye Demir’in de olduğu Halkın Hukuk Bürosu ve ÇHD üyesi avukatlar Metris Cezaevi’nde işkence sonucu öldürülen Engin Çeber ile Festus Okey’in Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülmesi, KKTC'de askerde hayatını kaybeden er Uğur Kantar, parasız eğitim pankartı açtığı için tutuklanan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer de dahil olmak üzere kamuoyunun vicdanını rahatsız eden birçok davada avukatlık yapmışlardı.

Operasyonu Twitter'dan duyurdular

ÇHD’nin Twitter adresinden yapılan açıklamada gece saat 4’de kapıların kırılarak arama yapılmak istendiği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:  “Halkın Hukuk Bürosuna polis baskını. Gece saat 4’de kapılar kırılarak arama yapılmak istendi. Yasa Cumhuriyet Savcısı olmadan arama yapılamaz demesine rağmen savcı tam 1 saat sonra geldi. Yolu karıştırdığını söyledi. Avukatlık kanunu savcının yol bilgisine kurban. Adaletleri batsın. Şu an C. savcıları HHB de Baro temsilcilerini bekliyorlar arama için.”


Gözaltına alınanlar arasında 2 öğretmen ve çok sayıda öğrenci bulunuyor

İzmir'de terör örgütü DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 17 zanlı arasında 2 öğretmen ve çok sayıda öğrencinin bulunduğu belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İzmir'de Terörle Mücadele, Özel Harekat, Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinden yaklaşık 500 polisin katılımıyla 20 adreste düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında, 2 öğretmen ve çok sayıda öğrencinin bulunduğu öğrenildi. Zanlılardan 2'sinin Malatya ve Kocaeli'de gözaltına alındığı ve İzmir'e gönderileceği belirtildi.

Örgütün Ege Bölge Sorumlusu olduğu belirtilen S.B. ile 2 kişinin daha arandığı, adreslerde yapılan aramalarda ise şifreli notlar, örgütsel dokümanlar, gizli bölmelerde saklanmış hafıza çubuklarının ele geçirildiği öğrenildi.

Operasyonun terör örgütüne yönelik 1 yıllık takibin sonucu olduğu, zanlıların üst düzey kamu görevlileri, asker ve polislere yönelik suikast planladıkları yaptıkları, yabancı ülkelerin dernek ve temsilciliklerine yönelik de eylem hazırlığında oldukları ileri sürüldü.


ÇHD üyesi avukatlar basın açıklaması yaptı

Öte yandan, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyesi bir grup avukat, İzmir Adliye Sarayı önünde, operasyon kapsamında derneğin İstanbul ve Ankara şubelerinde yapılan aramalar ve gözaltılara yönelik basın açıklaması yaptı. Derneğin İzmir Şube Sekreteri Nergiz Tuba Aslan, gözaltıların yasal olmadığını savunarak, ''Toplumsal muhalefet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avukatsız kalmayacaktır'' dedi.

 
Ankara Barosu'ndan açıklama

Ankara Barosu'ndan, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılan operasyonlarda avukatların gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, ''her gün mahkemelerde savunma yapan avukatların ve avukatlar tarafından kurulan derneklerin, somut suç isnadı olmaksızın işleme tabi tutulmasının, soruşturmanın sübjektifliğini açıkça ortaya koyduğu'' savunuldu.

Barodan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: ''İstenildiği taktirde rahatlıkla ulaşılabilecek kişilerin, her gün mahkemeler önünde savunma yapan avukatların ve avukatlar tarafından kurulmuş derneklerin bu şekilde, somut suç isnadı olmaksızın azılı suçlu gibi bir işleme tabi tutulması, soruşturmanın sübjektifliğini açıkça ortaya koymaktadır. İnsan uygarlığının en gelişmiş sistemi olan hukuk devleti, insan onuruna müdahalenin aracı haline getirilmek istenmektedir. Ankara Barosu olarak nereden gelirse gelsin avukata ve avukat üzerinden topluma yönelik her tür saldırıya sonuna kadar karşı duracağımızı bir kez daha belirtir, bu çerçevede, bugün yaşanmakta olan hak ihlali sürecini de sonuna kadar da takip etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.''