CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in Erzincan'daki Ergenekon davasının gizli tanıklarından Munzur'la görüşmesinin yankıları sürüyor. CHP'li vekillerin gizli tanıklarla görüşmesine tepki gösteren hukuk örgütleri, önceki gün Ankara Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Evrensel Hukukçular Platformu, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçesinde, Munzur'la görüşen Ahmet Ersin, Erol Tınastepe ve bazı kamu görevlilerinin TCK'nın 'yasaklanan bilgileri temin ve açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarını işlediklerini öne sürdü.

Ahmet Ersin'in Munzur'la görüşmesini deşifre eden görüntülerin ortaya çıkması hukukçuları harekete geçirdi. CHP'li vekilin adil yargılamaya müdahale ettiğini vurgulayan Evrensel Hukukçular Platformu üyesi avukatlar, Erzurum'da yürütülen soruşturma kapsamında gizli tanıkların milletvekilleri ve medya mensuplarıyla görüştürülerek kimliklerinin deşifre edildiği, böylece Tanık Koruma Kanunu'na göre yapılan işlemlerin gizli olduğuna dair hükmün ihlal edildiğini vurguladı. Dilekçede şunlar belirtildi: "Medyada gizli tanıklarla görüşüldüğü, ifadelerini değiştireceklerine dair yayınlar yapılmaktadır. Gizli tanıklarla ifadelerini değiştirmek amacıyla görüşmeler tanıkları etkilemeye çalışmak ve bu yolla hâkim ve savcıları da etkilemeye çalışmak, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüstür. Bu eylemi gerçekleştirenlerin yasa gereği cezalandırılmaları gerekmektedir."

HSYK hakkında suç duyurusu

Evrensel Hukukçular Platformu üyesi avukatlar, Ergenekon tutuklusu Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile yetkisi alınan Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu'yu arayan HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek hakkında da suç duyurusunda bulundu. HSYK Başkan Vekili Özbek'in gözaltına alınma kararına muhatap olan Başsavcı Cihaner ile arama işlemini gerçekleştiren Savcı Karakullukçu'yu telefonla arayarak, TCK'nın yargı görevini yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarını işlediği öne sürüldü.

Cezası 3 yıl hapis

CHP'li vekillerin yaptığı görüşmeler, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 288. maddesine göre suç. Cezası da 3 yıl hapis. TCK'nın 288. maddesi şöyle: "Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır."


HUKUKÇULAR YARGIYI GÖREVE DAVET EDİYOR
Savcılar hemen soruşturma başlatmalı


Sinan Kılıçkaya (Hukukçular Birliği): Burada tanığı etkilemeye yönelik ciddi şüphe var. Ersin hakkında hemen soruşturma başlatılmalı. Ersin'in dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis'e müzekkere yazılmalı. Savcıların elinde Ersin'in terör örgütü üyesi olduğu yönünde ciddi deliller varsa milletvekili dokunulmazlığından faydalanamaz.

Yalçınkaya, CHP'ye niye sessiz?

Ahmet Gündel (Eski Yargıtay Başsavcısı): Gizli tanık veya açık tanık, bu önemli değil. Şayet soruşturmada tanık olarak dinlenecek kişiler etkilenmeye çalışılırsa bu suç teşkil eder. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, AK Parti'ye takındığı tavrı CHP hakkında sergilemeli. Yalçınkaya eğer gerçekten tarafsız ise CHP hakkında inceleme başlatmalıdır.

Hukukun kabul edeceği manzara değil

Osman Can (Demokrat Yargı): Partilerin bu işe karışmaması gerekiyor. Gizli tanığa müdahale, hukuki yaptırım gerektirir. Bunlar hukukun kabul edeceği şeyler değil. Ersin'in görüntüleri hukuken kabul edilebilir manzara değil. Tanığın peşinden koşması, ifadenin değiştirilmeye çalışılması, soruşturmayı etkilemeye yönelik ciddi teşebbüs.

Aklı başında hiç kimse böyle bir şey yapmaz

Prof. Dr. Bahri Öztürk: Tanığın gizli olması önemli değil. TCK'ya göre tanıkları yönlendirmek ve etkilemek suçtur. Milletvekillerinin dikkatli olması gerekir. Dokunulmazlığı olduğu için Meclis'te dokunulmazlığın kaldırılması gündeme gelebilir. Partiyi bırakın, aklı başında bir kişinin yapmaması gereken şeyler. Yargıyı rahat bırakmamız gerekiyor.


Zaman