Hakim ve savcıların sınav, ek eğitim ve staj gibi uygulamalar sonucunda niteliklerinin artması, savunma makamını temsil eden avukatların nitelik, yetki ve imkanlarının arttırılması adına yazılı bir sınava tabi tutulmalarını gündeme getirdi. 02.05.2001 tarihinde kabul edilen 4667 sayılı kanun ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 3-(d) bendine avukatlık sınavı düzenlemesi dercedilmiş idi. ÖSYM tarafından ilk sınavın tüm hazırlıkları yapılmış hatta sınava gireceklere sınava giriş belgeleri dahi gönderilmişti. Fakat daha uygulanmadan 28.11.2006 tarihinde kabul edilen 5558 sayılı kanun ile avukatlık sınavı yürürlükten kaldırıldı. Akabinde, avukatlık sınavının kaldırılması Anayasa'ya aykırıdır iddiasıyla konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış ve nahkeme iddiayı haklı bularak, avukatlık sınavının var olması gerektiği gerekçesiyle, avukatlık sınavını kaldıran 5558 sayılı kanunun 1. ve ilgili diğer maddelerini 15/10/2009 tarihli ve E: 2007/16, K: 2009/147 sayılı kararı ile iptal etmişti.


NİTELİKLİ ÖĞRENCİ YETİŞMİYOR MU?

Türkiye genelinde bulunan 102 hukuk fakültesinden 72’si öğrenci alımı yaparken geri kalan fakültelerde yeterli sayıda öğretim üyesi olmadığı için alım yapılamıyor. Otoritelere göre,  nitelikli bir akademisyenin yetişmesi için öncelikle lisansını tamamlaması sonrasında ise yüksek lisansına başlayarak 2 senelik yüksek lisans dönemini bitirmesi gerekiyor. 4 senelik doktoranın ardından yardımcı doçentlik kadrosuna geçen bir hukukçunun 5 sene sonra gireceği ilk doçentlik sınavını da vermesi gerekirken,  sınav sonrası  5 senelik bir bekleme süresinin ardından  profesörlük ünvanını alabiliyor. Toplamda 16 sene süren bu zorlu süreç  lisans süresi ile beraber 20 seneye denk geliyor. 2004 yılında 42 olan hukuk fakültesi sayısı 2012’de 72’e yükselmiş durumda. Bu süre zarfında kaç akademisyen yetişti sorusu akıllara gelirken, mevcut akademisyenlerinde Ankara ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere  aynı anda birden fazla fakülteye ders vermesi ve geri kalan fakültelerde derslere araştırma görevlilerinin girmesi nitelikli hukuk öğrencisi yetişip yetişmediği konusunda söylentilere yol açıyor.

AVUKATLIK YAŞI KAÇ OLMALI?

Avukatlık mesleğine giriş için  sınav yapılmasını gerektiren neden olarak “hukuk fakültelerinde verilen eğitimin yetersiz olduğu” gösterilse de faal olarak hizmet vermeye devam eden niteliksiz ve genç avukat sayısının artmasının bu tarz bir eleminasyon sistemi ile önlenmeye çalışılacağı ifade ediliyor.  Dünya genelinde neredeyse her ülkede avukatlık sınavının olması, “bizde niye yok?” sorusunu gündeme getiriyor.  Sınavın gerekliliğini savunan kesimler ise 20 yaşında hukuk fakültesinden mezun olarak 22 yaşında avukat olmuş kişilerin çok genç olmasından dolayı karakteristik özelliklerinin daha oturmamış, hayat tecrübesi noksan kişiler olabileceğini ifade ederken, başkaları hakkında hüküm bildirmek adına bu tarz özelliklere sahip olunması gerektiği konusunda birleşiyorlar. Avukatlık sınavının gerçekleştirilmesi sonucunda gerçekten mesleki bilgiye hakim, iyi eğitim almış ve karakteri oturmuş kişilerin bu mesleğe adım atacağını düşünenler olduğu kadar sınavın avukatlık için değil hukuk mesleğine giriş adına kabul edilmesi gerektiğini düşünenlerinde çokluğu dikkat çekiyor. Şuan ki hakimlik sınavı ağırlığında bir sınav yapılması gerektiğini ve sınavı geçemeyenlerin avukatlık stajı yapması, hakimlik sınavına girmesi ve noterlik sırasına yazılmasının engellenmesi gerektiği düşünülürken bu sayede hakimlik sınavında ki yığılmanın da önüne geçilebileceği söyleniyor. (hukukihaber.net)