Balyoz Davası'nda söz hakkı isteyen iki müdafi avukatın mahkeme başkanı tarafından salondan çıkarılması ve ardından tüm avukatların salonu terk etmesiyle gergin süreç başladı. Savunma avukatlarının Hilmi Özkök ile darbeyi önlediği iddia edilen Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerle ilgili bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki talepleri değerlendirilmeden savcının mütalaa vermesiyle mahkemeyle avukatlar arasında ipler iyiden iyiye koptu.
 
Avukatlar duruşmalara girmeyerek protestolarını sürdürmeye devam ediyor. Avukatların bu tepkisi mahkemeyi ise zora soktu zira CMK'nın 188. maddesine göre, mahkemede avukat bulunması şart... Avukatların çekilmesi halinde yargılama yapılamayacağı için mahkeme barodan avukat istemek zorunda. Baro avukat tayin edene kadar yargılama yasal değil.
 
Durum böyle olunca "Balyoz Davası kilitlendi mi" sorusu akıllarda belirmişti ki, Adalet Bakanlığı hareket geçirdi. Avukatların direnişiyle mahkemeyle bakanlık arasında temaslar arttı, bakanlık avukatlar olmadan da karar verilebilmesi için yasa değişikliği çalışmalarını başlattı. CMK'nın 188. maddesinde yapılacak değişiklikle muvazzafların hükmen tutuklu hale getirilmesi ve re'sen emekli edilmeleri planlanıyor. 






KanalB