Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, anadilde savunma yapılmasına ilişkin çalışmayla ilgili, "Kişinin, kötü niyetle olmamak koşuluyla kendini en iyi ifade edebileceği dille anlatması en doğal insan hakkıdır" dedi.

Germen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sıkıntının 1,5-2 yıldır süren özellikli davalarda aşılması gerektiğini ancak yasal engeller nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

Adil yargılama ilkeleriyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Germen, şöyle konuştu: 

"Kişiye, 'Ben kendimi Kürtçe savunmak istiyorum' demesi durumunda Kürtçe savunma hakkı verilmeliydi. Kişinin, kötü niyetle olmamak koşuluyla kendini en iyi ifade edebileceği dille anlatması en doğal insan hakkıdır. Avukatın Kürtçe savunması asla kabul edilemez. Türkiye'de resmi dil Türkçe olduğu için bu durum ayrıştırma ve bölücülüğü hareketlendiren tavır olur."

Uşak Baro Başkanı Baki Kantar ise "anadilde savunma yapma" konusunda yapılacak yasal düzenlemeyi yanlış bulduğunu ifade ederek, "Ülkemizin resmi dili Türkçedir. Mahkeme salonları resmi kurumlardır, bu nedenle mahkemelerde resmi dil kullanılmalıdır. Aksini düşünmek çok yanlış olur. Bunu isteyenler "anadilde savunma yapma" isteğiyle Türkiye'yi bölmeyi amaçlıyor. Bu oyuna gelmememiz gerekir" diye konuştu.

Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan da "anadilde savunma yapma" konusunda yapılmak istenen değişikliğin ne olduğunu görmeden bir şey söylemenin doğru olmayacağını ifade etti.

İlhan, "Zaten fiilen kendini Türkçe anlatamayanın ifadesi tercüman aracılığıyla alınmakta. Yasal düzenleme şu aşamada ihtiyaç değil. Hukuk diline yatkın olmayan dil veya lehçelerde savunma nasıl yapılacak o da ayrı bir sıkıntı. Şu aşamada böyle alelacele bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız ise savunma hakkının kutsal olduğunu, etki ve engelle karşılaşmadan tam bağımsız savunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Balkız, "Sanığın, davalının veya davacının kendisine anadilinde savunma yapması her halükarda sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.





AA