Başvuruları, Balyoz davası sanığı 3 komutanın terfi ettirilmeme işleminin yürütmesini durdurmasıyla gündeme gelen Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) değerlendirecek. Zaman'ın haberine göre, Ancak mağdurlar AYİM'in bağımsız ve tarafsız olamayacağından endişe duyuyor.

Eski AYİM Üyesi emekli Hâkim Yarbay Veysi Savaş, mağdurların açacakları davalarla haklarını geri almalarının zor olduğunu söylüyor. Savaş, "Hükümet mağduriyetlerin giderilmesi için 1961 yılında re'sen emekli edilen subaylara tanınan haklara benzer özel bir yasa çıkarmalı. Çünkü AYİM yapısı itibarıyla YAŞ mağdurları lehine bağımsız ve tarafsız olarak karar verecek durumda değildir." diyor. YAŞ mağdurlarının iptal başvurularını AYİM'in iptal edeceğini düşünen Savaş, AYİM'in yaptığı basın açıklamasında Genelkurmay Başkanlığı'nın hukukun üstünlüğüne saygı duyduğu yargısını taşıyan ifadeleri üzerine mahkemenin tarafsız hareket edemeyeceğini belirtiyor.



VEYSİ SAVAŞ, EMEKLİ HÂKİM

Veysi Savaş, AYİM'in birinci dairesinin ordudan ilişki kesme davalarına bakmakla yükümlü olduğunu hatırlatıyor. Açılacak davalara birinci dairenin yerine AYİM Daireler Kurulu'nun bakması durumunda lehte bir kararın çıkmasının imkânsız olduğunu vurguluyor. Bu uygulamaya bazı zamanlar başvurulduğunu ifade eden Savaş, "Bu mevzuata ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi İç Tüzüğü'ne aykırı olduğu gibi tabii hâkim ilkesine de aykırıdır. Eğer Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu bu davalara bakıp karar verir ise bu kararlar sırf tabii hâkim ilkesi ihlali yönünden bile Anayasa'mıza, kanunlarımıza ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olur." diyor.

Demokratik hukuk devletinde hiçbir idarenin, eylem ve işleminin yargı denetiminin dışında olmasının kabul edilebilir bir mazeretinin olmadığını anlatan emekli Hâkim Yarbay Veysi Savaş, şûra kararları ile mağdur edilen subay ve astsubaylarının haklarının tanzimi için özel düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylüyor.