Hasan ÖYMEZ / ANKARA


Başbakanlık, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nden (AYİM) “Göreve iade” kararı çıkması halinde, açığa alınan üç generalle ilgili stratejiyi belirledi. Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu resen emekli edilecek. Hükümet, Anayasa'nın 125’inci maddesini değiştirebileceği gibi, YAŞ Kanunu’na madde ekleyerek de resen emeklilik yolunu açabilecek. Bu durumda SGK resen emeklilik karar nameleri doğrultusunda işlemleri başlatacak. Böylece, Genelkurmay’dan “emekli olabilirler” yönünde bir yazı alınmasına da gerek kalmayacak. Hükümetin, yasal değişiklik yapmadan üçlü kararnameyle de generalleri emekli edebileceği belirtiliyor. Bu durumda üç asker ilgili bakanlarla, Başbakan’ın imzası ve Cumhurbaşkanı Gül’ün onayı ile resen emekli edilecek.

SGK REDDETTİ
Hükümetin daha önce üç generali emekliye sevk etme girişiminin Sosyal Güvenlik Kurumu’na da takıldığı ortaya çıktı. Başbakanlık, 22 Ekim’de SGK’dan üç generalin 1 Eylül itibarıyla emekli edilmeleri için gereken işlemleri yapmasını istedi. SGK ise AYİM’in yürütmeyi durdurma kararı varken generallerin emekli edilemeyeceğini bildirdi. Açığa alınan üç generalin, işlemin iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne açtığı dava Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) sonrasına kaldı.

Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınan Balyoz sanığı paşaların açtığı dava, cuma günü görülecek.


Habertürk