Ancak buna rağmen Türkiye'nin en büyük sorununun çift başlı yargı olduğu üzerinde duran hukukçular, sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğinde hemfikir.

Isparta Güven Hukuk Derneği (GHD) Başkanı Avukat Hasan Uysal, AYİM'in üç generalin 'açığa alma talebinin iptaline' ilişkin yapılan itirazı reddetmesinin gelecek adına umut verici olduğunu söyledi. Uysal, "AYİM hukuka uymuş ve generallerin 'açığa almanın iptaline ilişkin yaptığı itirazı' reddetmiştir. Zaten hukukun gereği de budur. Bazı kesimlerin 'sivil darbe' iddialarının da yersiz olduğu AYİM'in kararıyla tescillenmiş oldu. Mahkemenin gerekçeli kararı da tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık. Kararda, açığa almanın hukuki olduğu, idarenin yetkisinde bulunduğu ve 'telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmayacağı' net cümlelerle ifade edilmiş. Yargının en büyük sorunu olan çift başlılık da yapılacak yeni düzenlemelerle ortadan kaldırılmalı." dedi. Kural Hukukçular Birliği Derneği (KURALDER) Başkanı Erdal Taş ise, "Oyçokluğu da olsa hukuka uygun bir karardır. Yüksek yargının demokratik ülkelerdeki standartlara oturtulması gerekiyor. Bu nedenle AYİM ve Askerî Yargıtay'ın kaldırılması lazım." diye konuştu.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Aydın da son kararında AYİM'in içtihatlarına uygun hareket ettiğinin altını çizdi. Aydın, "Bu kararla Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın verdiği kararların hukuka uygun olduğunu tescil etmiş oldu." açıklamasında bulundu. Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin ise "Müspet bir karar. Ancak mahkeme kararlarına tek tek bakarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Bu yüzden yüksek yargının çok başlılıktan kurtulması gerekiyor. Bu ülkede askerî-sivil yargı ayrımı olmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ANTALYA, ISPARTA, AFYONKARAHİSAR CİHAN