HALİL BİLEK /ADANA

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde malvarlığındaki artışlarla ilgili olarak, “Malım mülküm 1984’te belediyeye gelmeden önce de vardı. Eşim zengin kızıysa ben ne yapabilirim?” açıklamasını yapan Aytaç Durak’ın belediye başkanlığından önce ekonomik sıkıntı yaşadığı ortaya çıktı. Durak’ın belediye başkanlığından önce parası olmadığını açıklayan Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, “Parası yok ve borçlarını ödeyemediği için evine 8 kez haciz geliyor” dedi. Aytaç Durak’ın 2 milyar dolar serveti bulduğunu ileri süren 21 yıllık arkadaşı ve sağ kolu Mustafa Tuncel de suskunluğunu bozup belgeleri Cumhuriyet Savcılığı’na vereceğini açıkladı. Durak’ın karakutusu konumundaki Tuncel, “Onu hapse attıracağım” dedi.

RANTTAN İMARA HERŞEYİ ANLATACAK

Aytaç Durak ile ilgili belgeleri Cumhuriyet Savcılığı’na verdikten sonra basın toplantısı düzenleyerek elindeki belgeleri basın mensuplarına da vereceğini bildiren Tuncel, “Özal, yasalar bir defa çiğnenirse bir şey olmaz diyordu. Bu adam sürekli deliyor, sürekli suç işlemeye devam ediyor. Birinin bu gidişe dur demesi gerekiyordu. Bekledim ki biri çıksın yapsın. Ama kimse çıkmadı. Şimdi bu işi ben yapıyorum. Onu hapse attıracağım. Onun kurduğu korku imparatorluğuna son vereceğim. Mücadeleme adli kanaldan devam edeceğim. Yeni evraklar ve yeni bilgileri ek olarak adliyeye zamanla vereceğim. İmar değişikliği, haksız kazanç ve haksız rant sağlama konularında suç duyurusunda bulunacağım” diye konuştu.

SEÇİMLERİ 5 KEZ NASIL KAZANDI

Düzenleyeceği basın toplantısında seçim sürecinde çıkan bazı dedikodular konusunda da kamuoyunu bilgilendireceğini açıklayan Tuncel, “Nasıl bu adam 5 kez seçim kazandı. Adliyede Seçim Kurulu Baş Katibine yer verdiği yazıldı. Seçim kurulundaki başkatibinin annesine göl kenarından yer tahsis edildi. Emekli savcı ve hakimlere hatta Adana’daki basın mensuplarına ev verdi. 4 yıllık bir plan çerçevesinde yaşadığım, şahit olduğum bütün konuları anlatacağım. Ok yaydan çıktı. Hiç kimse beni susturamaz. Eğer MHP’ doğru söyleyeni partiden ihraç edecekse Atasözü de (Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar) yerini bulmuş olur” diye konuştu.

583 BİN METRE KARELİK ARSAYI GİZLEDİ

Aytaç Durak’ın kendi arsalarını imara açtırmasının etik olmamasının yanında yasal olmayan yollara da başvurulduğunu öne süren ASO Başkanı Özgümüş ise, Aytaç Durak’ın malvarlığının açıkladığı rakamın çok üzerinde olduğunu söyledi. Durak’ın ve yakınlarının mal varlığındaki büyük artışın belediye başkanlığı döneminde olduğunu iddia eden Özgümüş, “Belediye başkanlığından önce müteahhitlik yaptığı doğru. Ama müteahhitlik yaptığı dönemde arsası yok ve borçlarını ödeyemediği için evine 8 kez haciz geliyor. Mülkiye Başmüfettişi Mustafa Uysal tarafından yapılan araştırmada, Durak’ın malvarlığının belediye başkanlığı sürecinde arttığı ortaya çıkıyor. Eşi çocukları ve kardeşleri hızlı bir şekilde gayrimenkul elde etmeye başlıyor. Ve 583 bin metrekare arsayı da mal beyanında gizlemiş. Malvarlığının 40 milyon olduğunu söylüyor. Kendisinin, eşinin, çocuklarının ve kardeşlerinin tüm malvarlığına 140 milyon TL ödemeye hazırım” dedi.

9 yılda dikkat çeken artış

1982-83 yıllarında ekonomik sıkıntı içinde olan ve borçlarından dolayı evine 8 kez haciz geldiği bildirilen Durak’ın 2001 yılındaki mal varlığı dikkat çekti. 2001 yılında yıllık 50 bin TL geliri olduğunu açıklayan Durak, 2010 yılındaki aylık gelirinin sadece 54 bin TL olduğunu söyledi. Durak’ın yıllık geliri 9 yıl içinde 50 bin TL’den 648 bin TL’ye çıktı. 2001 yılında 500 dönüm arazisi olduğunu bildiren Durak, 2010 yılında ise bu rakamın bin 800 dönüm olduğunu açıkladı. Başkan Durak’ın imarlı olan 278 bin metrekare arsasının 161 bin metrekaresinin son 5 yılda imara açıldığı bildirildi. Durak’ın 26 Şubat 2010 yılında verdiği mal beyanında eşi ve kızına toplam 800 bin TL borcu olduğu, oğlu Gökhan Durak’tan ise 250 bin TL alacağı olduğu dikkat çekti.

Star