- Mardin'de 13 yaşındaki N.Ç.'ye cinsel istismar davasında, suçluları az bir cezayla kurtaran kararın Yargıtay tarafından onanmasına bir tepki de AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan geldi. Mevzuattaki problemlerin bu tür sonuçlar doğurduğunu belirten Bağış, "Statükonun en sağlam bekçisi olan yargının durumu ancak son tecavüz kararıyla fark edildi." dedi.
 
N.Ç. olayında gün yüzüne çıkan yargı ve mevzuattaki çelişkilerin ilk kez yaşanmadığını ifade eden Bakan Bağış, "Yıllardır biz AB standardında hukuk-yargı derken, statükonun bekçileri yargıyı kale ilan etmişlerdi. Dokundurtmayız diyorlardı. Vuruşa vuruşa çekilenler, yasaların labirentinde yüzlerce bubi tuzağı bıraktı. Daha temizleyemedik." diye konuştu. Medya ve sosyal medyada kararı hükümete mâl etmeye çalışanlara da sert çıkan AB Bakanı, "Yargıda, mevzuatta sorun vardır ve bu bazılarının zannettiği gibi ilk kez olmuyor. Lamı cimi yoktur. Çözüm, AB standardında hukuktur." ifadelerini kullandı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, N.Ç.'nin avukatıyla görüştüğünü belirterek, "N.Ç ile de görüşürüm. N.Ç. bizim kızımız. Gerekli bütün desteği de veririz. Bakanlık olarak, Adalet Bakanlığı'nın, çıkaracağı bütün kararlarda bize düşen kısmını güçlendirecek her noktasında yanındayız. Türkiye, bir hukuk devleti. Bunun takibini de beraber yapacağız." dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) de, 13 yaşındaki bir çocuğun, tecavüz suçuna rızası ile izin verdiğini düşünmenin hayatın olağan akışına ve suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı kanunun sözüne, özüne ve amacına uygun olmadığını bildirdi.
 
Birliğin açıklamasında, "Öncelikli görevi cinsel istismara uğrayanların haklarını korumak olan yargı organının kamu vicdanını ve hukukun kendisini inciten bu kararını isabetli bulmadığımızı kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız." denildi. Mardin'de yaşayan N.Ç. isimli çocuk, 13 yaşındayken büyük bölümü kamu görevlisi olan 26 kişinin tecavüzüne uğramıştı. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu zanlılara 1 yıl ile 4 yıl 2 ay arasında alt sınırdan ceza vermişti. Düşük cezaya, N.Ç.'nin kendi rızasıyla ilişkiye girdiği ve ruhsal durumunun bozulmadığı gerekçe gösterilmişti. Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onamıştı.
 
İstismara uğrayan çocuk aynalı odada ifade verecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, istismara uğrayan çocukların ifadelerinin alınması sırasına, halen Ankara'da uygulanan aynalı oda sisteminin, 1-2 yıl içinde tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını söyledi. Bu sistemde istismara uğrayan çocukların ifadeleri alınırken yanlarında sadece çocuk psikoloğu bulunacak. Savcı ve avukat gibi diğer görevliler ise çocuğun göremediği aynanın diğer tarafında bulunacak. Çocuk, mahkemeye götürülmeyecek. N.Ç. davasını değerlendiren Akdağ, "Çocuğun ruhsal durumu bozuldu mu bozulmadı mı diye, kusura bakmayın tırnak içinde söyleyeceğim saçma bir düzenleme var, mutlaka düzeltilmesi gerekir. 13 yaşında bir çocuk, yaptığı işin farkındadır diye organize, kötü bir fiilin cezalandırılmadan ya da küçük bir ceza ile bırakılmasını vicdanım kabul etmez." dedi.
 


ANKARA ZAMAN