Sağlık Bakanlığı, hastanelerde kapıların dışarı açılmasının, üzerinde titizlikle durulan ve hasta güvenliği açısından ciddiyetle değerlendirilen bir konu olduğunu bildirdi.

Bakanlık Basın ve Halkla ilişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, İzzet Çiçek adlı vatandaşın, Mersin Devlet Hastanesinin tuvaletinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinden son derece üzüntü duyulduğu ifade edildi.

Bakanlık tarafından konuyla ilgili başlatılan inceleme ve soruşturmanın devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hastane mimarisiyle ilgili gelişmeler süreklilik arz eden ve Bakanlığımızın yürüttüğü Sağlıkta Dönüşün Programı çerçevesinde, üzerinde hassasiyetle durulan önemli bir husustur. Hastane mimarisinde, diğer unsurlar yanında merkeze alınan konu hasta güvenliğidir. Kapıların dışarı açılması, üzerinde titizlikle durduğumuz ve hasta güvenliği açısından ciddiyetle değerlendirdiğimiz bir konudur.

Bu gereklilik, özel hastaneler yanında yeni yapılan ve tadilata alınan bütün kamu hastanelerinde zorunlu olarak uygulanmaktadır. Tadilat ya da tamamen yenilenme programı kapsamında olmayan kamu hastaneleri için de kapıların dışarı açılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.”
(aa)





NE OLMUŞTU?

MERSİN Barosu’na kayıtlı avukat İzzet Çiçek (38), 24 Aralık’ta rahatsızlanınca Mersin Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan Çiçek, Koroner Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedaviye alındı. Geceyi hastanede geçiren Çiçek, ertesi gün babası Raif Çiçek tarafından tekerlekli sandalyeyle giriş koridorunda bulunan tek kişilik tuvalete götürüldü. Tuvalete giren Çiçek yeniden fenalaşınca, klozet ile kapı arasına yığıldı. 1 metre 90 santimetre boyunda ve 90 kilo ağırlığında olan Çiçek’in düştüğünü fark eden babası kapıyı açmak istedi, ancak başaramayınca görevlilerden yardım istedi. Görevliler de avukatın klozet ile kapı arasında bulunması nedeniyle kapıyı açamadı. İki görevli, kapının üst camını kırıp buradan içeri girerek Çiçek’i kapının arkasından çekip dışarı çıkardı. 10 dakika sonra çıkarılabilen Çiçek, acil müdahale odasında 1 saat süren kalp masajı ve tıbbi müdahaleye karşın kurtarılamadı.




Kapılar dışarı doğru açılsın

Evlilik hazırlığı yapan Çiçek’in cenazesi toprağa verildi. Oğlunun dağcılık ve motor sporlarıyla yakından ilgilendiğini belirten Raif Çiçek, tuvaletin kapısının içeri değil de dışarı doğru açılması halinde oğlunun belki yaşama döndürülebileceğini söyledi. Çiçek, şöyle dedi: “Oğlumu ziyarete gittim, birlikte otururken tuvalete gitmek istediğini söyledi. Tekerlekli sandalye getirip tuvalete götürdüm. Kapının önünde beklerken hırıltı geldi. Oğlum kapı ile klozet arasına düşmüş. Görevlilerin yardımıyla 10 dakikada çıkarabildik. Tuvaletin küçük olması, kapının da içeri doğru açılması çok zaman kaybettirdi. Benim yüreğim yandı, dağ gibi yavrumu kaybettim. Ne olur bu hastane kapıları bu tür olaylar düşünülerek yapılsın.” Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Gözükara ise “Gereken yapılıyor, bakanlığımız bu tür vakaların önlenmesi için yeni düzenlemeye gidiyor” dedi. (Radikal)