Bakan Yıldız, Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan H. Sait Yurttaş Camisi'nde kıldığı Cuma namazı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yıldız, merkezi Güney Kıbrıs'ta bulunan Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10,1 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında, Türkiye lehine karar verildiğini anımsatarak, ''Türk halkının her birinden 3'er bin dolar, yani 5 bin lira almaya dönük bu çabalar, Uluslararası Hakem Heyeti tarafından da, hamdolsun, akamete uğratılmıştır, sonuçsuz bırakılmıştır ve hak yerini bulmuştur'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak, Libananco davasına çok fazla zaman ayırıp enerji harcadıklarını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Bir kısım işlerimizi aksattık, geciktirdik. Ama bundan sonra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ayağındaki birtakım prangalardan kurtulmuş olarak daha hızlı yürüyecek ve daha hızlı koşacaktır. Şu ana kadar yürüttüğü gerek enerji üretimiyle alakalı hususlarda gerekse dağıtımın, iletimin daha sağlıklı bir şekilde yapılması hususunda inşallah Türkiye, hakettiğini ve daha fazlasını alacaktır.

Büyüyen, değişen ve gelişen Türkiye'nin, büyümeyen, değişmeyen ve gelişmeyen enerjisi, enerji sektörü olamaz. Bütün bunları hep beraber gerçekleştireceğiz.''

Bakan Yıldız, hükümet olarak her zaman, doğru ve dürüst çalışan, ancak hak ettiğini talep eden işadamlarının önünü açmaya hazır olduklarını vurgulayarak, ''Ama hakkından daha fazlasını almaya çalışan, hakkı illegal yollardan almaya çalışan iş çevresine karşı duruşumuzun ne kadar net olduğuna dair bir süreç geçirdik. Uzanlar bunun önemli bir örneğidir. Bu süreç, Türkiye siyaset tarihinde de, iş alanında da önemli bir örnek olacaktır'' dedi.

Uluslararası Hakem Heyeti önünde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak karşı karşıya geldikleri Cem Uzan'ın, 2002 seçimlerinden önce yürüttüğü seçim çalışmalarına da değinen Bakan Yıldız, şunları söyledi:

''2002 yılını hatırlayınız. Ulusal siyaseti sadece bir ekmek arası dönere indirgemeye çalışanların aldığı bir cevaptır bu davanın sonucu aynı zamanda. O insanların (Cem Uzan), hitap ettiği vatandaşlarımıza, her zaman sağduyusuna ve sezgisine inandığımız vatandaşlarımıza olan borcunu ödemek adına, siyasi sığınma yaptığı ülkeden Türkiye'ye dönmesini bekliyorum. Bu, en azından, bizleri sevmese de o arkadaşlar, hitap ettiği vatandaşlar adına ülkeye dönmesi lazım ve burada hesap vermesi lazım. Buradaki mahkemelerin verdiği kararın uygulanmasına da saygı göstermesi lazım. Bizi özel hayatı ilgilendirmez, ama özel hayatının da vatandaşlarımızın nezdinde nasıl bir duygu yarattığını hep beraber görüyoruz. O yüzden benim vatandaşlarım adına yaptığım çağrı, ülkesine dönüp burada hesabını vermesidir.''

-''KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI, KUL HAKKI YEMEKTİR''-

Bakan Yıldız, bir soru üzerine de, 2015 yılına kadar elektrik borçlarında bölgesel tarife uygulanmasının sözkonusu olmadığını ve ulusal tarifenin uygulanmasına devam edileceğini bildirdi.

Yıldız, ''Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmek durumundadır. Hükümet olarak bizler, kayıp-kaçaklara göz yumacak değiliz. Vatandaşlarımız da elektrik borçlarını ödeyecekler. Zamanında elektrik borcunu ödeyen vatandaşlarımızın, bir kısım borcunu ödemeyenlerin yükünü çekmesi doğru değildir ve bu kul hakkıdır. O yüzden herkesi sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyorum'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da diğer bakanlarla birlikte Kayseri'ye geleceğini ve çok önemli projelerin temel atma törenlerine katılacağını da bildirdi.

Yıldız, daha sonra, Cuma namazını kıldığı caminin yanında yapımı devam eden Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi'ni gezdi.



Zaman