DURAN SAVAŞ SAKARYA - SAKARYA

Üst üste gelen kötü haberlerle sarsıldıklarını söyleyen Açmabaşı Köyü Muhtarı Alim Hoşgör, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Köylü, 2006 yılında bir bankadan aldığı krediyi fındık fiyatının ve verimliliğin düşmesiyle ödeyemedi. Banka da köylünün yaklaşık 780 dönüm arazisine dönümü 2 bin 600 liradan el koydu. Yüksek kamulaştırma beklentisiyle Melen Barajı alanı içinde kalan arazileri geri vermek istemiyor. Israr edince de dönümüne 30 bin lira istedi. Tam bununla uğraşırken bir kötü haber de Hazine’den aldık. Hazine 8 yıl önce verilen tapulu 300 dönüm araziye itiraz etti. Biz de davayı temyiz ettik.”
 
Koceali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, köylünün 100 yıldır aynı toprakları ekip biçtiğini, arazilerin paylaşılamamasının sebebinin Melen Baraj Projesi olduğunu kaydediyor. Daha önce kimsenin yüzünü dönüp bakmadığı arazilerin istimlak çalışmalarının başlayacağı zamanda kıymete bindiğini belirten Tunca, “Banka yüksek kamulaştırma bedeli ile arazileri geri vermemek için 14 kat fazla para isterken Hazine de yüksek kamulaştırma bedeli ödememek için köylünün toprağını para vermeden almaya çalışıyor. Yapılan bu.” diyor. 
 
Tapu iptal davası mağdurlarından biri de Yaşar Akbıyık. Açmabaşı köyünde 22 dönüm arazisinin tapusu iptal edilen Akbıyık, duruma şu sözlerle tepki gösteriyor: “Dedem, babam ve biz bu toprakları kendimizi bildik bileli işliyoruz. Herkesin yeri belli. Hazine’ye falan devrinden haberimiz yoktu. Madem 1938 yılında Hazine’ye devredilmiş neden tapuları verdiler? Tapuyu veren de devlet, alan da. Biz arazilerimiz olmadan nasıl yaşar, nasıl geçiniriz? Çoluk çocuğumuzun köy yerinde rızkını nasıl kazanırız?”
 
18’er dönüm fındık bahçelerinin tapusu iptal edilen Kerim ve İbrahim Tunca da umutlarını Danıştay kararına bağladıklarını kaydediyor: “Tapulu arazilerimizi elimizden alıyorlar. İnanılır gibi değil. Bahçesiz ne yaparız, ailemizin geçimini nasıl sağlarız? Çocuklarımızı nasıl okuturuz? Umarım temyizde Danıştay bizim lehimizde karar verir.”