“Ceza Muhakemesinde İnsan Hakları ve Adil Yargılanma Toplantısı”nda bir konuşma yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, İstanbul Barosu’nun 11 yöneticisi hakkında Balyoz davası duruşması sırasında “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs ettikleri” iddiasıyla açılan davayı nasıl değerlendirdiği soruldu. Ergin ise “Ben moderatörden rica ediyorum, Baro üyesi avukatlara dava açılmasına neden olan duruşmalardaki görüntüleri alıp izlemesini, Almanya’daki bir yargılamada benzer bir uygulama yapılıp yapılamayacağını muhakeme etmesini” dedi. Ergin’e tepki gösteren İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise, “Bence de herkes o görüntüleri izlesin. Acaba Almanya’da Avrupa’da bir avukat söz hakkını kullanıyor diye ya da söz istiyor diye salondan çıkarılıyor mu?” dedi.

Avrupa Ceza Baroları Birliği’nce düzenlenen “Ceza Muhakemesinde İnsan Hakları ve Adil Yargılanma Toplantısı”nın açılışında konuşan Ergin, toplantının moderatörünün, “İstanbul Barosu aleyhine açılan davayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde sorusu üzerine, baro başkanının toplantıda yer aldığını belirterek, “Ben moderatörden rica ediyorum; baro üyesi avukatlara dava açılmasına neden olan görüntüleri, duruşmalardaki görüntüleri alıp izlemesini, Almanya’daki bir yargılamada benzer bir uygulama yapılıp yapılamayacağını muhakeme etmesini” dedi.

‘Bence de herkes izlesin’
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise, Ergin’in konferansta söylediği sözlere sert tepki gösterdi. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Kocasakal, “Bence de herkes o görüntüleri izlesin. Acaba Almanya’da Avrupa’da bir avukat söz hakkını kullanıyor diye ya da söz istiyor diye salondan çıkarılıyor mu? Avukatlara salonlarda saldırılıyor mu? Savunmaları belli bir süreyle kısıtlanıyor mu? Bunları da sormak lazım. Gittiğimizde bastılar, ettiler, duruşma düzeni bozuldu deniliyor. Görüntüler her yerde var lütfen herkes izlesin.

 Mahkeme bastı deniliyor. Hukukçular ya da İstanbul Barosu mahkeme basmaz. Bizim o mahkemeye gitme nedenimiz herhangi bir şahısla ilgili değil tamamen avukatlarla ilgili kısıtlamalarla ilgiliydi. Biliyorsunuz o mahkemedeki avukatlar artık görev yapamadıklarını söyleyerek cübbelerini bıraktılar biz de bunun üzerine Avukatlık Kanununun 95. maddesi bir görev vermiş baro yönetimine” dedi.

“Açılan dava politik bir dava” diyen Kocasakal, “Biz üç tane talepte bulunduk mahkemeden. Bir adil yargılama yapın, iki usül kurallarına uyun üç savunmayı kısıtlamayın. Açılan dava hukuki olmaktan uzak olan bir dava. Bu mesleği hukukun üstünlüğünü korumak için bir bedel ödememiz gerekiyorsa, biz bu bedeli ödemeye hazırız. 17 Mayıs’ta yargı bizimle ilgili bir karar vermeyecek, 17 Mayıs’ta yargı kendisiyle ilgili bir karar verecek” dedi.