Doğu ve Güneydoğu'daki baro başkanları Danıştay 8. Dairesi'nin avukatlara başörtüsü serbestisi kararıyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Kars, Muş, Bingöl, Hakkari, Mardin, Şanlıurfa, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Malatya, Adıyaman, Van, Erzurum, Tunceli ve Kahramanmaraş barolarının imza attığı belirtildi.


Dönem sözcüsü Siirt Barosu'nca yapılan açıklamada, din ve vicdan özgürlüğünün bir tezahürü olan başörtüsünün, yıllardır siyasal bir simge olarak nitelendirilip kişi özgürlüğünün, çalışma hürriyetinin ve kamu hizmetleri alma hakkının kullanımına engel görüldüğü ve bu nitelemeyle bir soruna dönüştürüldüğü belirtildi.

Kamusal alanın olabildiğince siyasal olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

'Verilecek kamu hizmetini ve hizmetin verilme biçimini niteleyen objektifliği ve tarafsızlığı, kişi hürriyetini sınırlayacak şekilde yorumlamanın günümüz dünyasında bir karşılığı kalmamıştır. Bu nedenle başörtüsü dahil, dil, ırk ve cinsiyete dayalı bireyin insan olmaktan kaynaklanan hiçbir inanç, değer ve hakkının 'kamusal alan' gerekçesi ile sınırlanamayacağını bir kez daha yineliyor, meslektaşlarımızın yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyoruz.'