Barolar Birliği Başkanlığı tarafından Yargı Reformu Yasa Tasarısı hakkında yapılan açıklamayı irdelediklerini ifade eden Gökmenoğlu, şöyle konuştu: "Çok doğru tercihlerin, tespitlerin yapıldığını gördük. Bundan dolayı Ankara ve İstanbul baro başkanlığı açıklamalarına katılmaktan ise Barolar Birliği çatısı altında tek yürek ve tek ses olarak yapılan açıklamadan yana olmamızın daha doğru olduğunu düşündük." Konya Baro Başkanlığı tarafından da aynı konuya ilişkin bir açıklama yapıldığını belirten Gökmenoğlu, "Biz oraya da cevap olarak bu tür açıklamaların tek çatı altında yapılmasının doğru olacağı konusunda görüş bildirdik" dedi.


YARGI KÖRELTİLMEMELİ

Yargı reformunun, yıllardan bu yana baroların, çeşitli yargı kurum ve kuruluşlarının, STK'ların talebi üzerine ortaya çıktığını anlatan Gökmenoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizce yargı reformu acil ve ivedi olarak çözülmesi gereken en önemli ve hassas konulardan birisidir. Fakat bu reform adı altında yapılan uygulamaların da yine yargıyı köreltici, siyasileştirecek olmamasını düşünüyoruz."
Barolar Birliği'nin bu uygulamanın doğru olan noktalarını anlattığını bildiren Gökmenoğlu, bütün baroların, meslek örgütlerinin samimi olması, eleştiri olsun diye eleştiri yapılmamasının gerektiğini söyledi.

Baroların yapması gerekenin yalnızca eleştirmek veya destek olmak değil çözüm önerileri üretmek olduğuna dikkat çeken Gökmenoğlu, şunları söyledi: "Tasarıyı topyekun incelemek hepimizin vazifesi olduğu gibi bu konuda bütün sivil toplum örgütlerini, vatandaşları aydınlatmakta tabii ki baroların görevidir. Barolar öncelikle bu tasarıyı incelemeli, varsa hoşnutsuzlukları gidermek için bu önerilerini aktarmalıdır diye düşünüyoruz. Tabi bunun da birlik içerisinde yapılması gerekir."
Tasarıyı tam olarak incelemediklerini ancak temin ettiklerini ifade eden Gökmenoğlu, "Önümüzdeki günlerde tasarıyı tamamen inceledikten sonra hangi noktada çelişkilerin olduğunu, doğru ve yanlış yönleri ile ilgili bilgileri yapacağımız basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracağız" şeklinde konuştu.

İSTİNAT VE BÖLGE MAHKEMELERİ KURULMALI

Tasarının belirgin yönleri hakkında bilgi veren Isparta Barosu Başkanı Av. Gökmen Hakkı GÖKMENOĞLU, sözlerini şöyle sürdürdü: "Danıştay ve Yargıtay'a daireler eklenmesi ve üye sayısının artırılmasının sıkıntı doğuracağını asıl çözümün istinat ve bölge mahkemelerinin kurulması, bu mahkemelerin yargıdaki yığılmanın önüne geçileceğini birlik başkanımız basınla paylaştı. Biz de bu görüşteyiz." Yıllar öncesinde Yargıtay ve Danıştay dairelerinin çoğaldığını ama bir çözüm olmadığını kaydeden Gökmenoğlu, "400 bin dolayında dosya Yargıtay ve Danıştay'a iletilmek üzere bekliyor. Üye sayısının artırılması çözüm olmaz. Kalıcı çözüm için uğraş verilmesi gerekiyor" dedi.




İHA