ABD’nin yeni yönetiminden gelen mesajların olumsuz olmadığını da belirten Yıldırım, “Tarzın değişeceğini düşünüyorum” dedi.

Yıldırım, El Bab operasyonları için de “Rusya ile kapsamlı askeri angajman sayılacak anlaşma yaptık. Hava harekâtları için, tatsız bir olay yaşanmasın diye. Diğer koalisyon ülkeleri ve ABD için de benzer çalışmalar yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle Meclis’te sohbet eden Yıldırım, özetle şunları söyledi:

HERKES DERDİNİ ANLATACAK
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme, MHP seçmenini referandumda meydanlarda etkilemeye dönük, ‘üzerime düşeni yaptım, ama ikna edemedim’ gibi bir taktik hamleyi içeriyor mu sizce?
- Doğrusu bir taktik hamlenin, MHP seçmeni üzerinde etkisi olmaz. Böyle bir taktik hamle olacağı kanaatinde değilim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu değişikliğe karşı olma anlamında demokratik kurallar içerisinde neler yapılabileceğini kendi tabanına göstermesi gayet doğal. Dikkat ederseniz ilk zamanlardaki sert söylemlerini daha bir demokratik şekilde dillendirmeye başladı. Bu iyi bir gelişme.
Gayet tabii herkes, her konuda anlaşamaz, ama meclis süreci tamamlandıktan sonra söylemler kampanyaya dönüşecek. Vatandaşın kararını etkilemeye yönelik söylemler demokrasinin bir güzelliğidir. Herkes derdini anlatacak. Ak Parti, MHP olarak meydanlarda anlatacağız. HDP ve CHP de aleyhte, karşı kampanya yapacaktır. Toplumsal kutuplaşma ve husumete dönüşmesi söz konusu olmaz. Demokratik yollarla 19. kez anayasa değişikliği yapıyoruz. Yönetim şeklinde köklü bir değişiklik getiriyor. Ufak tefek şeyleri dışarıda tutarsak, gayet demokratik sınırlar içerisinde geçti.

Sizce vatandaşın tavrında ne belirleyici olacak?
- Türkiye gündeminin şu anda iki konusu var. Terör ve ekonomi. Terörün ülkemiz için ekonomimizden çok daha hassasiyet arz ettiğini görüyorum. Devlet terörle mücadele ediyor. Vatandaş da görüyor. Terörle mücadeleye destek yüksek. Türkiye genelinde de, Güneydoğu’da, Doğu’da da kayda değer ölçüde destek var. Bizim için önemli bir güç kaynağı.

AVRUPALILAR HAZIRDAN YİYOR
Ekonomideki dalgalanma konjonktürel. Dünyada da belirsizlikler var. Avrupalılar hazırdan yiyorlar, istirahatteler. Büyüme yok, eksi düzeyde. Birkaç ülkede seçim olacak. 2017 bakımından durgunluk buralarda devam edecek. Tabii ki bu durum, Türkiye’yi de etkileyecek. ABD, 8 Kasım’dan beri dünyanın hesaplarını bozdu. Dolar tırmandı, gelişmekte olan ülkeler etkilendi. Bizim ilave risklerimizi koyarsak bu dalgalanmanın normal izahı var.

MERKEZ BANKASI KONUSUNA HAKİM
Her türlü olumsuzluğa rağmen, makroekonomik göstergeler açısından, Türkiye birçok ülkeye göre daha sağlam. Maksatlı operasyon çekenler FETÖ’cüler, PKK. Merkez Bankamız konusuna hakimdir. Elindeki araçlarla gereken tedbirleri alır, almaya da devam ediyor. Hükümet olarak gereken tedbirleri alıyoruz. Hava limanı işletmelerinin, döviz borcunu erteledik, yeniden yapılandırıyoruz. Aşırı kur farkından kaynaklanan olumsuzlukları gidermeye yönelik, işletmelerle ilgili de tedbirler alıyoruz. İşletmelerde canlı kredilerin devam ettirilmesi, sicil affından tutun da başka araçlara kadar, sektörlerin etkilenmeyeceği tedbirler alıyoruz. Bankalar KOBİ’lere bir hat açtılar, onu genişleteceğiz. Tüm bunlar için bütçeye ilave kaynaklar aktaracağız.

Fethullah Gülen’in suikastlerle ilgili bazı sözleri oldu, bununla ilgili tedbir alınıyor mu?
- Öyle gizemli laflar ediyor. Şifreli konuşmayı seviyor.

BEKLEYİP, VAZİYETİ GÖRELİM
Trump ile yakında temas oldu mu?
- Danışmanım İhsan Durdu’yu devir teslim töreni için davet ettiler.

Trump, Obama’dan daha mı olumlu olacak?
- Verdiği mesajlar öyle, bekleyelim, vaziyeti görelim. Ama mesajları olumsuz değil. Tarzın değişeceğini düşünüyorum. ABD yönetiminin Suriye, Irak politikalarındaki olumsuz tutumunun değişeceğini düşünüyorum. Bölgedeki varlığının etkisizleştiğini söylüyorlar. Bu bölgede ki gelecek politikalarda, Türkiye ile daha yakın çalışacağını söylüyor. Bunlar güzel şeyler.

Yeni yönetim Gülen’i iade eder mi?
Yeni ABD yönetiminin, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmesi için üç somut adım atması gerekiyor.
1- İlişkilerimizi olumsuz noktaya getiren FETÖ’nün başını bize iade etmesi lazım. Hukuki süreci hızlandırmalı.
2- PYD, YPG ile işbirliğini, silah vererek desteklemeyi bırakması lazım. Bir terör örgütü ile bir diğer terör örgütü yok edilemez. Devlete uygun bir iş değil. ABD yıllardır NATO’da ortağımız. Terörle mücadele yapacaksa yanlış muhataplarla yapmamalı, Türkiye ile yapması lazım. Yeni yönetimin bu düşüncede olduğunu işitiyoruz.
3- Türk halkının ABD konusunda çok olumsuz bir algısı var. 15 Temmuz’da derinleşen bu olumsuz algıyı düzeltmek için gözle görülür adımlar bekliyoruz.

NE LAF VARSA SÖYLEDİK
PYD konusunda gök kubbede söylenecek ne kadar laf varsa söyledik. Artık ‘bilemiyoruz’ diyecek halleri yok. ABD son zamanlarda Fırat Kalkanı ve DEAŞ ile mücadele konusunda daha olumlu yaklaşıyor. Türkiye, Rusya ve kısmen İran’ın aldığı inisiyatifi desteklemek konusunda bizimle birlikte hareket etmek istiyorlar. Bu da önemli bir şey.

BENZER ANLAŞMA İÇİN ÇALIŞILIYOR
İngiltere bugün (önceki gün) El Bab’ı vurdu?
- Rusya ile kapsamlı askeri angajman sayılacak anlaşma yaptık. Hava harekâtları için, tatsız bir olay yaşanmasın diye. Diğer koalisyon ülkeleri ve ABD için de benzer çalışmalar yapılıyor.

KENDİM YAPARSAM İNANIRIM
Referandum konusunda anketler ne diyor?
- Ben anketleri kendim yaparsam inanırım.

Sizin anketiniz ne diyor?
- Bir sıkıntı yok.

Referandum sürecinde tehdit olursa, mitingler yapılır mı?
- Tehdit her yerde var. Hiçbir ülke güvenli değil. Avrupa’dakilerin rahat mı olduğunu düşünüyorsunuz?

MHP ile birlikte miting yapar mısınız?
- Bunları konuşmadık, konuşmadığımız bir şey hakkında fikir yürütmemiz olmaz.

Reina saldırganı arkasında bir istihbarata örgütü, yabancı gizli servis var mı?
- Soruşturma devam ediyor, bunun için şu anda erken. Emniyet güçlerimiz yakalanan teröristi konuşturmaya çalışıyorlar.

FETÖCÜLERİN SIYRILMA GAYRETİ VAR
Rus büyükelçi suikastı ile ilgili yeni bir gelişme var mı?
- Bir takım şeyler var. FETÖ’cüler bunu, El Nusra’nın yaptığını göstermeye çalışıyor. Ama ilk günden El Nusra açıklama ile bunu yalanladı. FETÖ’cülerin bu işten sıyrılma gayreti var.


Hürriyet