Erdoğan 5 gün sürecek ziyaret öncesi kameraların karşısına geçti. Ziyaret sırasında Gazze'ye gidecek misiniz? sorusunu yanıtlayan Erdoğan,"Gazze'ye ziyaret söz konusu değil. Özlemimi açıkça söylemek isterim. En kısa zamanda Gazze'yi ziyaret etmenin hasreti içerisindeyim." dedi.

5 gün sürecek Mısır, Tunus ve Libya ziyareti öncesi bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yaşayan Musevi vatandaşlar ve İsraillilerle hiçbir problemin bulunmadığını, İsrail'in kendi ile çelişen yönetimi ile sorunun bulunduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının savaş sebebi olduğu yönündeki açıklamanın hatırlatılması ve bundan sonra insani yardım taşıyan gemiye yapılan bir saldırıda Türkiye'nin tepkisi nasıl olur? sorusuna Erdoğan, "Bu Gazze'ye yardım olur. Mısır'a yardım olur. İnsani yardımı nereye götürürsek götürelim, kimsenin denizden havadan ya da karadan böyle bir müdahale yapma yetkisine hakkı yoktur. İsrail bu yanlışı yapmıştır. İsrail'in yaptığı vahşettir. Ülkemdeki Musevi vatandaşlara sesleniyorum. Türkiye'nin problemi Türkiye'deki Musevi vatandaşlarla değildir. İsrail halkıyla değildir. Kendi ile çelişen İsrail yönetimiyledir. İsrail, özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Gazze'ye ambargoyu kaldırmadıkça normalleşme mümkün olmayacaktır." dedi.

"BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN"

"CHP'nin bedelli askerlik ile ilgili yasa teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi: "CHP'nin bu tür bir talebi seçim meydanından öte bir şey değildir. CHP'nin böyle bir şeyi yapma iradesi var mı? MHP'nin var mı? Yok. Burada irade ortaya koyabilecek mercii iktidardır. İktidar sadece kamuya mesaj vermek için adım atmaz. Muhatap Türk Silahlı Kuvvetleri'dir (TSK). Biz TSK ile görüşüyoruz. Olması gerektiği anda, bununla ilgili yasa teklifini meclise getiririz. Memleketimizin hayrına ise bunu yaparız. Bizi izlemeye devam edin."

Başbakan Tahrir Meydanı'nda konuşmayacak

Mısır, Tunus ve Libya'ya yönelik 5 günlük ziyaret öncesi açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ın ünlü Tahrir Meydanı'nda yapılacak konuşmanın tahrike sebep olabileceğini belirterek, ünlü meydanda konuşma yapmayacağını ifade etti. Erdoğan şöyle devam etti: "Tahrir Meydanı'nın hemen yanı başında Arap liginde konuşacağım. Tahrir Meydanı'nda şu anda yapılacak konuşma -takdir ederseniz ki- tahrike neden olabilir. Biz bu görüşmelerimizi Mısır'ın geleceğini sıkıntıyı sokmadan ve Mısır'daki yeni dönüşüm sürecini tehlikeye atmadan Arap liginde gerçekleştireceğiz. Tüm Mısırlı kardeşlerimin, vereceğimiz mesajları izleyeceği gibi, dünya da mesajlarımızı takip edecek. Opera binasında da Mısır'ın en seçkin kişilerine konuşmamızı yapacağız. Eser şeyhini de ziyaret edeceğiz. Yapacağımız gezinin derleme, toparlanma, Mısırlılara kardeşlik ziyareti olacağını özellikle vurgulamak isterim.

Ankara'da, Genelkurmay Başkanı ile yapılan görüşmede hangi konuların öne çıktığı yönündeki soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Sadece Genelkurmay başkanı ile toplantı olmadı. Toplantıya Jandarma komutanım, kara kuvvetleri komutanım, Genel Kurmay Başkanım, güvenlikten sorumlu başbakan yardımcım, iç işleri bakanım, milli savunma bakanım ve müsteşarım katıldı. Dar çerçeveli bir güvenlik zirvesi diyebiliriz. Son güvenlik durumunu gözden geçirdik." dedi.

'TERÖR ÖRGÜTÜ İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ'

Toplantıda dün Şemdinli'de meydana gelen saldırıyı da değerlendirdiklerini kaydeden Erdoğan, "Bölücü terör örgütünün yaptığı olaylar karşısında durumumuzu gözden geçirmeye yarayan zirveydi. Şu anda bölücü terör örgütü çok yanlış bir uygulamanın içerisinde. Güvenik güçlerinin operasyonlarını durdurma temennisinin, hiçbir temeli olamaz. Bu örgütün bırakın yaptıklarını bir kenara, bunlar bir düğüne katılmak suretiyle, oradan güvenlik güçlerine roket atarla saldıracak kadar insanlıktan nasibini almamış noktadadır. Ben Hakkarili vatandaşlarımın, Kürt kökenli kardeşlerimin bölücü terör örgütü ile arasına mesafe koyacağına inanıyorum. Onların anlayacağı dilden konuşacağız. Güvenlik güçleri, kim layıksa ona operasyon gerçekleştirecektir. Bundan geri adım atmak söz konusu değildir. Bir hukuk devleti içerisinde haklar korunacaktır. Milli birlik ve kardeşlik projesini yürütmenin peşinde olacağız." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)