Muş Alparslan Üniversitesi'nin davetlisi olarak kente gelen Karakullukçu, Muş Havaalanı'nda Belediye Başkanı Necmettin Dede, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Adalet Komisyonu Başkanı Beytullah Bektaş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç tarafından karşılandı.

Rektör İnanç'ı makamında ziyaret eden Karakullukçu, gazetecilerin ''Başkanlık sistemine yönelik tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz-'' sorusu üzerine, demokratik ülkelerde eleştirilerin doğal olduğunu söyledi.

Başkanlık sisteminin yadırganmaması gerektiğini ifade eden Karakullukçu, şunları kaydetti:

''Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve iyi neticeler alınan bir sistemdir. Başkanlık sistemi güçlü bir idaredir. Hükümet, idareciler, bakanlıklar parlamentonun içerisinden çıkmıyor. Halkın seçmiş olduğu başkan tarafından atanıyor. Dolayısıyla güvenoyu almasına gerek yok. Biz gündemde olduğu için yorumumuzu yaptık. Siyasetle ilgimiz yok. Bu sistemi beğenen, tartışılmasını isteyen olacaktır, tartışılmasını istemeyen de olacaktır. Saygı duymak lazım.''

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Karakullukçu, anayasanın kanunların ana kaynağı olduğunu ifade etti.

Anayasanın devletin şeklini, organlarının nasıl işleyeceğini tayin eden genel fakat en güvenli yasa olduğunu belirten Karakullukçu, şöyle konuştu:

''Devletin diğer kurumları tarafından görüş bildirilmesi lazım. Bu görüşler bir yerde toplanıyor. Tabii ki herkesin düşüncesini anayasaya yazmak mümkün değil. İçerisinde seçilecek olan, halkın yararına olacak madde veya düzenlemelerin anayasa dediğimiz kavram içerisinde yer alacağını umuyoruz. Bunun halk oylamasına sunulmasını bekliyoruz. Anayasa, dediğimiz gibi yasanın başı, anası olduğuna ve halk adına yapıldığına göre halkın katılımı olması lazım. Düşünceler farklı olabilir ama sağlıklı bir anayasa için bunların olması lazım. Bundan önceki anayasalar halk tarafından oylanan anayasalar değildi. Daha çok bazı koşulların sonucu meydana gelmiş. Onun için bunu önemsiyoruz.''

Karakullukçu, ziyaretinin ardından, üniversite yerleşkesinde öğrencilere ve yargı mensuplarına ''Danıştay'ın önemi'' konulu konferans verdi.

Başsavcı Mustafa Bilgin Pişkin ile Vali Ali Çınar'ı ziyaret eden Karakullukçu, daha sonra helikopterle Van'a gitti.



AA