"Yasal süreç başlamış vaziyette. Benim herhangi bir yoruma, değerlendirmeye girmem doğru olmaz." diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Kendisi 2 yıl Genelkurmay başkanı olarak beraber çalıştığımız mesai arkadaşımdır. Burada tutuksuz yargılanma yolu her zaman söylediğim tezimdir, olması her zamanki arzumuzdur. Bu noktada sürecin süratle neticelenmesi şahsımın ve partimin arzusudur. Bu şekildeki yolu isabetli bir yol olarak görmüyoruz."

Başbakan Erdoğan ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. İkili, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Norveçli bir gazetecinin sorusu üzerine Suriye'deki gelişmelerle ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. "Oradaki bu yapı dinî, mezhepsel ve ırkçı bir iç savaşa doğru gitmektedir. Bunun engellenmesi lazım. Suriye'de meydana gelecek böyle bir iç savaş yarın bizi de sıkıntıya düşürecektir, bizim için de tehdit oluşturmaktadır." diye konuştu.

Erdoğan, dün Irak Başbakanı Nuri el Maliki'den görüşme talebi geldiğini de bildirdi. Bu çerçevede, son günlerde Sünni-Şii çatışması tehlikesi yaşayan Irak'la ilgili gelişmelere temas ederek, Maliki ile bugün bir telefon görüşmesi yapacaklarını aktardı. Özellikle kendisini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi konusunda uyaracağını ifade etti. Başbakan, Fransa'daki 'inkâr yasası'nın 23 Ocak'ta Senato gündemine gelecek olmasıyla ilgili olarak da gelişmelerden rahatsız olan Fransız işadamlarıyla önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini söyledi.

Başbakan, İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin sorulara da muhatap oldu. Her zaman tutuksuz yargılamaları savunduklarını kaydederek, aynı şekilde Başbuğ'un tutuklanmasını da 'isabetli bir yol olarak görmediklerini' vurguladı. Ardından şunları ekledi: "Kendisi 2 yıl Genelkurmay başkanı olarak beraber çalıştığımız mesai arkadaşımdır. Burada tutuksuz yargılanma yolu her zaman söylediğim tezimdir, olması her zamanki arzumuzdur. Bu noktada sürecin süratle neticelenmesi şahsımın ve partimin arzusudur. Bu şekildeki yolu isabetli bir yol olarak görmüyoruz."