Çeşitli temaslarda bulunmak için Diyarbakır'a gelen Malkoç, beraberinde kamu denetçileri Saadetin Kalkan, Yahya Akman ve KDK Genel Sekreteri İbrahim Kılınç ile Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti.

Malkoç yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun devlet ve millet arasında kaynaşmayı sağladığını, sorunları mahkemeye intikal etmeden çözmeye çalışan bir kurum olduğunu söyledi.

Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışanlar olduğunu vurgulayan Malkoç, şöyle konuştu:

"Suriye ve Irak'ta kargaşalar, mezhep çatışmaları yaşandı, binlerce insan öldü. Türkiye'de huzur ve barış var. Biz tarihimiz boyunca Diyarbakır'ı Şam'dan, Bağdat'tan, Halep'ten, Erbil'den, Musul'dan ayırmış değiliz. Diyarbakır aynı zamanda Bosna'dır, İstanbul'dur. Biz yüzlerce yıl bu coğrafyada kardeşçe ve sulh içinde yaşadık. Bunu bozmaya çalışanlar oldu. Çok şükür bunlar önemli ölçüde temizlendi. Diyarbakır'ı bir huzur kenti olarak görmek, Diyarbakır'ı tarihinde hak ettiği o medeniyetin beşiği olarak görmek bize memnuniyet veriyor."

Malkoç daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre'yi ziyaret etti.

"Kurumumuz tanıtmak için sizinle bir araya geldik"

Bir otelde düzenlenen ve kanaat önderleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı "Ombudsman Halka Buluşuyor" programında konuşan Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun görevinin devlet ile vatandaş arasında çıkan sorunları çözmek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz halkın avukatlığını yapıyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak vatandaşın avukatlığını yapıyoruz. Verdiğimiz kararlarla yol gösteriyoruz. Mahkemeye gitmeden bize gelin. Kolay bir şekilde bize ulaşabilirsiniz. Kurumumuza çok kolay müracaat edilebiliyor, ister mektupla, faksla, elektronik ortamdan ulaşabilirsiniz. 6 ay gibi bir sürede sorunla ilgili karar veriyoruz.  Vatandaş haklıysa ilgili kurumu arayıp, gerekli düzeltmenin yapılmasını istiyoruz. Kurumumuz tanıtmak için sizinle bir araya geldik.”

Kamu Denetçiliği Kurumu'nu tanıtmak için Türkiye genelinde birçok ilde yapmayı planladıkları buluşmaların ilkini Diyarbakır'da gerçekleştirdiklerini aktaran Malkoç, "Kamu hizmetlerinden memnun olmadığınız yerde veya kamu hizmetlerinde eksik gördüğünüzde bize gelin, size yardımcı olalım." dedi.

"Kıyamete kadar beraber yaşayacağız"

Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışanlar olduğunu vurgulayan Malkoç, şunları aktardı:

"Geldiler buraya çukur kazdılar bomba koydular. Halkın huzurunu bozmaya çalıştılar. Anayasamız hak aramak için birçok imkanlar vermiş. Ama eline silah aldığın zaman, iş değişir. Onun karşılığı var. Elinde silah olmadan hangi düşünceni anlatırsan anlat. Türkiye'yi Suriye'ye ve Irak'a çevirmek isteyenler oldu. Allah'a çok şükür başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün idarecilerimiz buna direndi. Siz buna izin vermediniz. Biz nasıldır bin yıldır bu coğrafyada Türk, Kürt, Arap, Çerkez hep beraber yaşadıysak, kıyamete kadar beraber yaşayacağız inşallah.”

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, Türkiye çapında sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle başlayan buluşmalar zincirinin ilkinin Diyarbakır'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak da katıldı. (AA)