Bakanlığın tasarısında, Ergenekon ve Balyoz davalarını haber yapan gazetecilere açılan davalar ertelenirken, dinleme kayıtlarının yayınlanması, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suçlara verilen cezalar iki katına kadar artırıldı. Başbakanlık'a gönderilen 3. yargı paketinde, gazeteciler hakkında geçmişte verilen kararlar, soruşturmalar ve kovuşturmalar durdurularak, cezalar 3 yıl içerisinde suçun bir daha işlenmemesi koşuluyla erteleniyor. Ancak kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlal edilmesine 6 aydan iki yıla kadar verilen hapis cezaları 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Dinlemelerin ifşa edilmesine verilen bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası 2 yıldan 5 yıla yükseltildi.

Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğinin diğer tarafın rızası olmaksızın yayımlanmasına altı aydan iki yıla kadar verilen hapis cezaları 1 yıldan 3 yıla kadar çıkarıldı. Haberleşmenin içeriğini ihlal suçu eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın "yes, no" tartışmaları sırasında gündeme gelmişti. Telefon görüşmesinin bir benzerinin haber yapılması halinde bundan böyle daha ağır ceza gündeme gelecek. TCK'nın 133. maddesinde yapılan değişiklikle "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi"lere verilen iki aydan 6 aya kadar hapis cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çıkarıldı. Aynı şekilde özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarına da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezaları verilecek.

Gazeteciler hakkında en sık rastlanan davalardan olan "gizliliğin ihlali" davalarında olumlu iyileştirmeler yapıldı. TCK 285. maddede yapılan değişiklikte gizliliğin ihlal davası açabilmek için haberin "maddi gerçeğin ortaya çıkmasına engel" teşkil ettiğinin somut olarak yer alması şartı getirildi. "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçuna verilen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası para cezasına dönüştürüldü.

HRANT Dink davasının temyiz incelemesi 1. Ceza Dairesi'nce yapılacak

Adalet Bakanlığı'nın yargıyı hızlandırma tasarısıyla Yargıtay Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Değişikliğe göre, daireler arasındaki işbölümünün belirlenmesinde iddianamedeki suçlama yerine mahkeme kararındaki suç nitelemesi esas alınacak. Değişiklik tasarısı yasalaşırsa Hrant Dink davasının temyiz incelemesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi silahlı terör örgütü suçlaması yapmadığından örgütlü suçlara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce değil, adam öldürme suçlarına bakan 1. Ceza Dairesi'nce yapılacak. Tasarıda Ergenekon ve Balyoz davasını haber yapan gazeteciler hakkında geçmişte başlatılan soruşturma ve kovuşturmalar durdurulacak. Kesinleşmiş hapis cezaları ertelenecek. Cezalar 3 yıl içerisinde suçun bir daha işlenmemesi koşuluyla ertelenecek. Tasarıya eklenen geçici maddeye göre, erteleme 31 Aralık 2011 tarihine kadar işlenen basın ve düşünce suçları için geçerli olacak.


KANUN TASARISININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ




Zaman