Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gerçekleşen bir dava sırasında mahkeme adabına uymadığı gerekçesiyle hakim tarafından uyarılarak tutanak tutulan bayan avukatın mahkeme sonrasında Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin'e gidip şikayette bulunduğu iddia edilmişti. Servis edilen haberde, şikayet sonrası Baro Başkanı’nın yanında ki 15 avukatla birlikte mahkeme salonuna gelerek hakimle sert bir tartışma içine girdiği ve sonucunda hakimin yaşananlarla ilgili tutanak tuttuğu ifadelerine yer verilmişti. Yaşanan olaylar sonrasında açıklamalarda bulunan Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin, öncelikle avukatlık yasasından kaynaklanan bir görevi yerine getirmelerinin ajanslar tarafından “mahkeme basma” olarak nitelendirilmesini üzüntüyle karşıladıklarını belirtirken, Türkiye’de hiçbir mahkemeyi hiç kimsenin basma haddinin olmadığını dile getirdi. Bu tarz bir eyleme Eskişehir Barosu olarak kesinlikle izin vermeyeceklerini sözlerine ekleyen Öztekin; “Bu haberleri servis eden,  yazdıran zihniyet Eskişehir Adliyesindeki  yargıç ve savcılarla, avukatlar arasında  bir gerilim olduğu noktasında kamuoyunda bir kanaat oluşturmak istemektedir. Eskişehir Adliyesi avukatı, yargıcı , savcısı ve tüm personeli ile büyük bir yargı ailesidir . Birileri bu büyük ailede sorun olduğu izlenimi yaratma peşindedir. Eskişehir Adliyesinde yargının kurucu unsurlarının temsilcileri ve diğer yargı çalışanları hep birlikte uyum içerisinde adaletin tecellisini gerçekleştirmektedirler.  Bu uyumun bozulmasını isteyen zihniyetin gerçek dışı ve maksatlı olarak basına servis ettiği  haberler  gayesine ulaşamayacaktır. Buna Eskişehir Adliyesindeki avukatlar, yargıçlar , savcılar ve yargı hizmetine yardımcı olan diğer tüm personel asla izin vermeyecektir. “ dedi. 

“AVUKATLAR SAVUNMAYI SERBESTÇE GERÇEKLEŞTİREBİLİR”

Mahkeme salonunda duruşma düzen ve intizam kurallarına uymadığı gerekçesiyle hakim tarafından uyarılarak tutanak tutulan bayan avukatın bağımsız savunmayı serbestçe gerçekleştirebileceğini dile getiren Öztekin; 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 1.maddesinin “….avukatların yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil edecekleri…” şeklinde düzenlendiğini ve bu maddenin gereği olarak avukatın bağımsız savunma yapmasını engellemenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Savunmanın ancak ve ancak bağımsız olursa anlam kazanabileceğini ve yasada bağımsız savunmayı serbestçe dendiğine dikkat çeken Öztekin, “Serbestçe kelimesi bağımsız olması gereken savunmanın hiçbir müdahale ile karşılaşmaması gerektiğini  açıkça ortaya koymaktadır. Savunmayı sınırlamak aslında bireylerin savunma hakkını da sınırlamaktır. Çünkü avukatlar bireylerin savunma haklarını somutlaştıran meslek üyeleridir.” dedi. 

“AYAĞA KALKMA ZORUNLULUĞU YOK”

Hukuk yargılamalarında “yemin” dışında ceza yargılamalarında ise “yemin” ve “hüküm fıkrasının okunma anı” dışında avukatların ayağa kalkma zorunluluğunun olmadığını belirten Öztekin, “Avukatlar bu istisnalar  dışında  duruşma esnasında bağımsız  ve serbest olması gereken savunmayı oturdukları yerde  gerçekleştirebilirler.  Yasalara aykırı olarak belirttiğimiz istisnalar dışında avukatların ayağa kalkmasını istemek, uyarmak, bu konuda aksini yapan avukat hakkında zabıt tutmak ya da bu hususu zapta geçmek Usul  Yasalarımıza açıkça aykırıdır. Yargıçlar  Usul Yasalarına aykırı yargılama yapamazlar, daha da önemlisi yargıçların bu nitelikteki tutumları 1136 sayılı yasanın 1. maddesinde ifadesini bulan “… avukatların bağımsız savunmayı serbestçe yapmasını …” engellemektir. Bu engeller karşısında Baroların ve Başkanlarının sessiz kalması mümkün değildir. “ dedi.

“BARO BAŞKANI OLARAK GÖREVİMİ YAPTIM”

Baro Başkanı olarak baroyu temsil ettiğini dile getiren Öztekin, 1136 sayılı Avukatlık yasasının 76. maddesi gereğince Barolara “meslek düzenini … ve saygınlığını savunmak ve korumak “ hakkı tanındığını ve Baro Başkanı olarak bu maddede ki yetkiyi kullanmasının usul ve yasalara uygun olacağını ifade etti. Ayrıca 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 97/6. maddesinde Baro Başkanlarına açıkça “Meslek onuru ve bağımsızlığı ile ilgili işlerde kanunlar ve meslek kurallarının gereğini her türlü organlara karşı savunmak ve buna doğrudan doğruya veya dolayısıyla kendisini göreve zorlayan hususları yapmak.” yetkisinin verildiğini dile getiren Öztekin, meslektaşının talebi üzerine bu maddelere dayanarak gerçekleştirdiği eylemin kesinlikle yasa dışı olmadığını ifade etti. (hukukihaber.net)