Vatan gazetesinde Murat Çelik imzasıyla yer alan haber şöyle:

Devletin zirvesi, bu yılki Zafer Bayramı kutlamalarında, hipodromdaki ‘geçit töreni’nden önce Genelkurmay Karargâhı’nda bir araya gelecek.

30 Ağustos 2011 Salı günü...

Hipodromdaki tören saat 11.00’de.

Öncesinde ise saat 09.45’te, Genelkurmay Karargâhı’nda ‘tebrik töreni’ var.

Ve işte o törende, bu yıl karargâhta bir ‘ilk’ daha yaşanacak.

Zafer Bayramı tebriklerini bugüne kadar olduğu gibi Genelkurmay Başkanı değil, Cumhurbaşkanı kabul edecek.
Bu yıla kadar, Genelkurmay Başkanlığı Karargâh Şeref Salonu’nda gerçekleşen 30 Ağustos Zafer Bayramı tebrik töreninde, ‘ev sahibi’ olan Genelkurmay Başkanı konuklarını, ayakta tek başına durarak kabul ediyordu. Törende, “Sayın Genelkurmay Başkanı” anonsunun ardından Meclis Başkanı ve Başbakan’ın da aralarında bulunduğu konuklar ayakta, kutlama sırasının kendisine gelmesini bekliyordu.

Bu görüntü, Salı sabahı itibariyle tarihe karışıyor.
Mevzuat değişmişti

Hatırlarsınız... Geçen yılki 30 Ağustos törenlerinin hemen ardından mevzuat ta bir değişiklik yapılmıştı.

Hatırlayamayanlar için detay vereyim:

‘Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik 8 Eylül 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişiklik metni, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ile Zafer Bayramı’nın başkentteki tebrikatında TBMM Başkanı veya Başbakan bulunması durumunda, TBMM Başkanı ve Başbakan tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul eder ve önde yer alır” şeklindeydi.

Hâlâ hatırlayamayan varsa, bir not daha:

Yapılan bu değişiklik medyanın büyük kısmında, “TSK’ya sivilleşme ayarı” minvalindeki başlıklarla yer almıştı.

Cumhurbaşkanı metinde yok ama...

Yönetmelikte ‘Cumhurbaşkanı’ndan söz edilmiyor. Yani metin doğrudan, tebrik töreninde Genelkurmay Başkanı ile birlikte Meclis Başkanı ve Başbakan’ın yer alacağını düşündürüyor.
Daha doğrusu, ev sahibi konumunda ‘sivil(ler)’in olacağı ve ‘asker’in, önde yer alan ‘sivil(ler)’e eşlik ettiği bir düzen...

(Not: Bu düzenleme, kişisel olarak gayet doğru bulduğum bir anlayış ve ortaya çıkacak olan da öyle bir görüntü.)

Devam edeyim...

Yapılan ‘sivilleşme’ yorumlarında da hep Meclis Başkanı’ndan, Başbakan’dan söz ediliyordu.

Cumhurbaşkanı’nın adı hiç geçmiyordu.

Uygulamanın ilk yılında ise şimdi, işte böyle bir ‘sürpriz’ var. 30 Ağustos tebriklerini ‘karargâh’ta ama Cumhurbaşkanı kabul edecek. Yönetmelikte yer almaması sanırım bir tartışmaya yol açmayacaktır çünkü Anayasa’nın 104’üncü maddesinin ‘b’ fıkrasında, Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri arasında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek” de var.

Gül tek başına mı olacak?

30 Ağustos sabahı Genelkurmay Karargâh Şeref Salonu’nda tebrikleri kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu işlemi ‘başkomutan’ sıfatıyla, tek başına yapabilir. Ancak Gül’ün tercihi doğrultusunda tebrikleri kabul edecek yetkili sayısının artması, ortaya ‘siviller ile askerin bir arada olduğu bir tebrik kabul heyeti’nin çıkması da mümkün.
Şöyle ki...

Gül, tebrikleri tek başına kabul etmek yerine; yanında Meclis Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da yer almasını isterse bu ‘dörtlü’nün, “Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı yanımda olsun” derse, o zaman da bu altı kişinin konuklar ile tokalaştığı bir tören izleyebiliriz.