Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli ile ilgili Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmayı izlemeyen gelen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Özgündüz, geçen sene meydana gelen deprem sonucunda 2 basın mensubunun da aralarında bulunduğu toplam 24 kişinin Bayram Oteli enkazında kalarak hayatlarını kaybetmesiyle ilgili davanın bugün başladığını söyledi.

"ÖLÜMLERDEN HERKES SORUMLUDUR"

Bu davada sadece 1 kişinin yargılandığını ifade eden Özgüngüz, "Otelin işletmecisi sorumlu tutuluyor. İddianameye baktığımızda, 'Birinci depremden sonra meydana gelen artçı depremleri de ön görerek işletme sahibinin, otelin yıkılabileceğini ön görerek oteli kapatması gerekirken boşaltmayarak bu ölümlere sebep olduğu şekilde' kurgulanmış. Cumhuriyet Savcılığının bu şekilde olaya yaklaşması bunu göstermektedir ki birinci depremden sonra bir çok insanın kaldığı, hatta Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mühendislerinin de ikamet ettiği bu otelde ağır hasar var mı, yok mu, yıkılabilir mi? Bu denetimi yapmakla görevli kriz koordinasyonundan sorumlusu Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay başta olmak üzere Van Valisi, AFAD yetkilileri de en az Bayram Oteli işletmecisi kadar bu ölümlerden sorumludur. Cumhuriyet Savcılığı Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkında dosyayı ayırarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına soruşturma amaçlı gönderilmiş. Ancak henüz bir sonuç yok. Bakan hakkında her hangi işlem yok. Dolayısıyla 24 kişin ölümüyle sonuçlanan depremde sadece 1 kişiyi sorumlu tutmak, hukuksal açıdan da mümkün değildir. Ben bir hukukçu milletvekili olarak bunu söylüyorum; mutlaka burada bilinçli taksir durumu var ise ki, bilinçli taksir neticenin istenmemesine rağmen ön görülmesi olarak burada tarif edilir. Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan eğer otel işletmecisi sorumluysa, bunun kadar en az valinin de, kriz koordinasyon merkez yetkililerin de ve kriz koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da sorumluluğu vardır. Çünkü bu yetkililer, özellikle birinci depremden sonra halk 'Evinize girebilirsiniz' diye çağrı yapmış. Biz CHP olarak özellikle siyasi sorumlu olan kişilerin bu davada yargılanmaları için konunun takipçisi olacağız. Partimiz adına da bu davayı izlemeye geldik" diye konuştu. 

DEVLET Mİ KUSURLU ŞAHIS MI?
Mahkeme çıkışı bir açıklama yapan müdahil avukatlarından Övgü Erdoğan ise, bugün Bayram Oteli işletmecisi olan Tevfik Bayram'ın ilk duruşmasının yapıldığını söyledi. Vefat eden şahısların aileleri ile müşteki vekilleri olarak burada olduklarını ifade eden Erdoğan, "Tevfik Bayram'ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Yargılamanın en adil şekilde devamı için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu konuda devletimize ve yargıya güveniyoruz. Ancak bir husus var. Bu gün sebebiyle özellikle açıklamak istediğim devletin ilgili birimleri bize göre bu olayda daha çok kusurlu. Ancak olay nedense sadece Tevfik Bayram'ın üzerine yoğunlaştı. Şu anda yargılanan tek kişi Tevfik Bayram. Oysa ki bilirkişi raporunda dendi ki 'hasar tespiti yapmayan, gerekli tedbirleri almayan ilgili devlet birimleri sorumlu ve kusurludur'. Bu birimler kimlerdir; Afet ve Acil İşler Dairesi Başkanlığı, Van Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Belediyesi ve İçişleri Bakanlığı'dır. Yasanın yüklediği görevleri tam olarak yerine getirmeyen birinci depremden sonra vatandaşımızın barınacağı, barınamayacağı tehlikeli yerleri ayırt edip halkı uyarmayan, tehlikeli binalar boşaltmayan, yıkmayan aksine 'Oteller güvenlidir girebilirsiniz' açıklamalar yapan ilgili devlet birimleri kusurludur. Bize göre Tevfik Bayram'dan çok daha kusurludur. Devlet memurlarının yargılanması bu kadar zor olmamalı" dedi.