CHP’nin ‘bedelli askerlik’ teklifini değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Vatandaşımın belli bir kesimini mağdur etmeyeceğini bilseydik, biz bunu bugüne kadar çoktan hallederdik, bugüne kadar bekletmezdik” dedi. Rusya dönüşü Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun ‘bedelli askerlik projesi’nin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Bunun neresi proje ya… Böyle proje mi olur. Böyle ayak üstü yolda giderken proje açıklanır mı? Kiminle oturulmuş, ne konuşulmuş? Sokakta birileri bir şey söylüyor, ‘Bedelli askerlik gelecek mi gelmeyecek mi?’. Bu ülkede parası olan var, olmayan var. Şimdi siz kalkıp da parası olana ‘Bedelli askerlik, buyur kullan’ diyeceksin, parası olmayan ‘O da gitsin askerliğini yapsın’ diyeceksin. Bunu adalet terazisine oturtmak durumundasınız.”



CHP ne önermişti?
Başbakan CHP’nin teklifiyle yoksulların hakkının yeneceğini savundu ancak CHP’nin teklifinde aylık geliri 1000 liradan az olanlar için bedelsiz, yüksek olanlar için ise 7 bin 500-15 bin liraya bedelli askerlik hakkından yararlanması öngörülüyordu.

Polislerin askerlik konusu ile sözleşmeli er konusunda Genelkurmay ile görüşerek yeni düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Erdoğan “Ama görüyorum ki, ana muhalefet partisi ‘Bir şey yapabildim’ diyebilmek için bu tür adımları atıyor. Bizim şu an gündemimizde böyle bir durum yok. Gerçekten üzerinde durulması gerekiyorsa biz bunu seçimden sonra anayasa meselesinde dahil, eğer referanduma gitme durumu olursa, böyle bir şeyi ancak referanduma taşırız” dedi ve ekledi: “Halkımız bunun kararını versin çünkü ben şahsen böyle bir sorumluluğun altına Tayyip Erdoğan olarak giremem. Çünkü parası olan var, olmayan var. Parası olan bastıracak parayı askerlikten kurtulacak, parası olmayan da gidecek askerlik yapacak. Biz sessiz yığınların sesi olarak çıktık. Sormamız lazım ona göre de adımımızı atmamız lazım.”




Radikal