Suriye ziyareti öncesi basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Suriye ile siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin kazandığı ivmenin bundan sonraki yıllarda da kararlılıkla devam edeceğinin altını çizdi. Erdoğan, Türkiye ve Suriye’nin Ortadoğu barış süreci üzerindeki etkilerinin çok farklı olduğunu belirterek, “Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Irak Lübnan gibi bölgesel meseleler hepimizi yakından ilgilendiren konular” diye konuştu.

Suriye’nin PKK’lıların dağdan inmesi için genel af ilan etmesi yönündeki girişimlerin son durumu hakkında ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bu konuda kararlılığını ortaya koyduğu ve bundan sonraki süreçte de bunun devam edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Erdoğan hafta sonu Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile yaptığı görüşmede terörle mücadele konusunun gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruya, “Kendileri de zaten terörle mücadele Avrupa Birliği’nin hedefleri arasındadır. Ellerinden geleni yapacaklarını yapmakta olduklarını söylediler. Bu müşterek çalışmayı da yürüteceğiz” yanıtını verdi.

-TSK’NIN YAKLAŞIMI BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR-
Erdoğan bir gazetede kendisinin bedelli askerliği desteklediği ve bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile görüştüğü yönünde yer alan haberlere tepki gösterirken, gazetenin attığı başlığın yanlış olduğunu çünkü kendisinin böyle bir taahhüdü olmadığını söyledi. Erdoğan, “Arkadaşlar pişmemiş aşa kimse su katmasın derim. Ortada pişmiş aş varsa milletçe paylaşırız. Bu konuda da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaklaşımı bizler için önemlidir. Zira işin teknik boyutu tamamıyla onlara aittir. Kendileri ile müzakere ederiz ama böyle bir taahhüdü yapmadığım halde söylenmesi beni üzer. Orada ismi verilmeyen vekil kimdir bilemiyorum. Bunlar da “ismini veremeyeceğimiz, başbakana yakın” gibi bu tür şeyler kalıp haline geldi. Bunlar doğru değil. Varsa kimse onu bilelim hesabını soralım” diye konuştu.

Tek tip askerlik konusunda da TSK’nın çalışmasını bitirmek üzere olduğunu ifade eden Erdoğan, önümüzdeki hafta kendilerinden bir brifing alacağını ve nasıl bir düzenleme olacağını karara bağlayacaklarını dile getirdi. Erdoğan “Temennimiz adalet çizgisi içinde olmasıdır. Adil olmayan çizgiyi hiçbir zaman düşünemeyiz. Bu yanlış olur” dedi.

-MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE SÜREÇ İŞLER-
Başbakan Erdoğan HSYK üyelerinin bugün istifalarını açıklayacakları yönündeki açıklamaların anımsatılması üzerine konunun kendileriyle ilgili olmadığını söyledi. Konunun kendi yasal çerçevesi olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti:

“Bir mevzuat bir düzenleme var. Bu mevzuat çerçevesinde o süreç işler. Süresi dolanlar süresi dolduğunda zaten ayrılırlar. Ondan sonra yerlerine gelecek olanlar da yeni anayasa paketinde belirlenmiştir. Bu düzenlemeye göre onlar da seçilip görevine başlarlar. Burada da açıklanmamış bir şey üzerinde konuşmam doğru değildir. Atamalar noktasında kimin nereye nasıl atandığı hususunda böyle bir polemiğe girmeme gerek yok. O konuda da bizim muhatabımız değiller zaten. Süreç içerisinde bizler hassasiyetimizi koruduk, korumaya da devam ediyoruz edeceğiz. Yasalar neyi gerektiriyorsa bu çerçevede adımlarımızı atacağız ve bundan da kimsenin endişesi olmasın.”

-HİCABİ DURSUN’UN ÜYELİĞİNDE SORUN YOK-
Erdoğan Hicabi Dursun’un Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesi konusunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin itirazlarına yönelik değerlendirmesinde ise “Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu zaten Sayıştay da açıkladı. Ben de araştırmasını yaptım. Yeni Anayasa paketinde bu çok açık net var. Gerek Yargıtay gerek Sayıştay gerekse Danıştay gibi kurumlarda böyle bir yaş durumu söz konusu değil. Bunların dışında olanlarla ilgili 45 yaş söz konusu. Bu yazılı olduğu halde gerekçeleri açık net olduğu halde sadece spekülasyon meydana getirilmek isteniyor ki o zatların da durumu malum. Hep bu tür şeylerle uğraşırlar. İşgal alanları meşgaleleri budur. Şu anda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Sayın Dursun Anayasa Mahkemesi’nin üyesi olmuştur. Hayırlı olsun diyeceğiz" dedi.

-IRAK’TA MİLLİ MUTABAKAT HÜKÜMETİ KURULSUN-
Başbakan Erdoğan Irak’taki hükümet kurma çalışmalarını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruyu ise Irak’ın üzüntüsünü üzüntü kabul ettikleri, arzularının da milli mutabakat hükümeti kurulması yoluyla Irak’ın içinde bulunduğu sıkıntıları bir an önce aşması yönünde olduğu sözleriyle yanıtladı.(ANKA)