Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail'e yönelik yaptırımları eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Arınç, şunları söyledi:

''Fevkalade yanlış bir değerlendirme. Mavi Marmara olayı ile ilgili olduğu söylenen BM raporu resmen yayınlanmadan önce basına sızdırıldı. Bunda kimin sorumluluğu var, bu biliniyor. Ancak sızdırılan rapora karşı, Türkiye tavrını açıkca ortaya koydu."

Dün Başbakan'ın, Kılıçdaroğlu'nu, yaptığı açıklamalarla ilgili olarak İsrail'in avukatlığını yapmakla suçladığını anımsatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

''Böyle bir niyeti olmasa bile sayın Kılıçdaroğlu'nun dün yazılı metinden okudukları, bu anlama kolaylıkla gelecek cümlelerdir. CHP'nin, bir milli mesele olan dış politika konusunda Hükümeti eleştirirken çok daha dikkatli olması lazım, çok daha doğru tespitler yapması lazım. Sayın Başbakan'ın tespiti ne yazık ki doğrudur. Sayın Kılıçdaroğlu'nun konuşması, netice itibariyle İsrail'in avukatlığını yapacak düzeydedir. Dolayısıyla bundan vazgeçmelerini öneririz. Çünkü ulusal dış politikadaki hedef, kendi çıkarlarıdır. Bu çıkarlarımızla bölge ülkelerine veya dünyadaki bir başka ülkenin çıkarları ne kadar örtüşüyorsa o konuda mutabık oluruz. Yoksa öncelik Türk milletinin, halkının, devletin kendi çıkarlarıdır.''

Türkiye'nin 9 vatandaşını kaybettiğini anımsatan Bülent Arınç, ''Uluslararası sularda mütecaviz davranan İsrail olmuştur. Kendi karasularında olay cereyan etmemiştir. Bu olay olduğu zaman ben Başbakan Vekili olarak bulunuyordum ve açıklamalarımızı yaptık. O gün askeri yetkililerle bir araya gelmiş, olayın cereyan ettiği yerin ne anlam ifade ettiğini hem uluslararası hukuk çerçevesinde hem yapılan olayın vehameti içerisinde görmüştük. Dolayısıyla böyle bir operasyon yapan İsrail'in yönetimine karşı Türkiye'nin aldığı kararlara muhalefetin de destek olmasını beklerdik. İsrail'in bu vurdumduymaz ve hukuk tanımazlığı, mütecaviz davranışları karşısında, Türk Hükümetinin aldığı kararların doğru ve isabetli olduğunu düşünüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda eline tutuşturulan kağıttaki bilgileri yeniden çek etsin ve eğer eleştirilecek bir konu varsa bunları daha gerçekçi bir yöntemle ortaya koysun.'' dedi.


AA