CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen CHP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasına başlarken, ''Bu bir kurultay değil, iktidara hazırlık toplantısı'' dedi. Japonya'da yaşanan deprem felaketini hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Japon halkına saygılarımızı, selamlarımızı iletiyoruz. Onların acıları bizim yüreğimizde bunu unutmasınlar'' dedi.

Kendisi konuşmaya başlamadan önce sunucunun salondakilere ''vefakar CHP'liler'' diye seslendiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Bu kelime bana biraz hüznü hatırlatıyor. Artık hüznün yerini kararlılığın alması gerekiyor. Geleceğe inanmış, halkın dertlerini bilen bir duruşa ihtiyacımız var. Bu duruş için buradayız, hedefimiz çözüm. Mazeret üretmeyeceğiz. Bunu söylemek artık bize yakışmıyor'' ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, 92 gün kalan seçimlere en hazırlıklı partinin CHP olduğunu savundu.

Ülkenin iyi yönetilmediğini savunan Kılıçdaroğlu, ''Bu ülke iyi yönetilmiyor, tersini söyleyenlere inanmayın. Mahallenin esnafına tarladaki çiftçiye, sanayici komşunuza sorun onlar hayatından memnunsa biz de memnunuz, değilse işte gerçek oradadır. Herkes bir arayış içinde ne olacak diye, onun için çözümlerimizi her yerde dillendireceğiz ki adresin CHP olduğunu Mısır'daki sağır sultana bile duyuralım'' dedi.

ASKERLİK SÜRESİ 6 AYA İNECEK

İktidarlarında, İşsizlik Sigortası Fonu'nu geliştireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Memur arkadaşlarımız bir şeyi unutmasınlar: Size grevli toplu sözleşme hakkını verecek adres CHP'dir. Çünkü biz örgütlü toplumdan yanayız, toplum örgütlü oldukça daha güçlü olur'' dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidarlarında kademeli olarak askerlik süresini 6 aya kadar indireceklerini belirterek, şunları söyledi:

''Bedelli askerliği gündeme getiren biziz, bir sefere mahsus olarak bedelli askerlik için kanun teklifi verdik, çıkaracağız bunu. Askerlik süresini 9 aya indireceğiz, aşamalı olarak 6 aya kadar indireceğiz, daha küçük ama daha profesyonel olacak.

Çocuğunuz üniversitede okurken yaz tatillerinde gidecek askerliğini yapacak mezun olunca da askerliği bitmiş olacak. Arzu eden de erkenden yapacak. Orduyu terörle mücadelenin dışına çıkaracağız. Ordu kışlasında onurlu görev yapacak.''

Kılıçdaroğlu, iktidarlarında sendikasız medya çalışanı olmayacağını, gazetecinin haberinin arkasında ''adam gibi duracağını'' savundu.

İktidardan beslenecek bir medya istemediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bazı medya kanallarında ise CHP karşıtı kasıtlı programlar düzenlendiğini söyledi.

''Eğer anket sonuçları yüzde 58 ise bize niye saldırıyorsunuz'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Korkuyorlar, halkın iktidarından korkuyorlar, korksunlar geleceğiz'' ifadesini kullandı.

Başbakan'ın ''manşetine karıştığımız bir gazete var mı?'' dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, dün Türkiye Gazeteciler Federasyonunun düzenlediği toplantıda, Fatih Altaylı'nın Sabah gazetesinden ayrılırken yazdığı mektup örneğini tekrarladı.

Kılıçdaroğlu, ''Bir tarafta onurlu bir gazeteci ve onun şahitleri diğer tarafta da 'biz bir manşete bile müdahale etmedik' diyen bu adam var. Yalaka medyanın haberlerinden etkilenmeyin. Siyasete çıkarken bir söz söyledim, 'her yerde halka doğruları söyleyeceğim', merak ederseniz sorun biz size doğru söyleyeceğiz. Yalaka medyanın haberlerinden kesinlikle etkilenmeyin...'' dedi.

CHP bedelli askerlik için teklif vermeye hazırlanırken, AKP’den de olumsuz bir yanıt gelmedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, dün bazı açılışlar yaptığı Çerkezköy’de, “Ben, bedelli askerlik isteyenlere karşı değilim ve onlara saygı duyuyorum. Kendim de 33 yaşına geldiğimde bedelli olarak vatani görevimi yerine getirdim. Bu durumda bedelli askerlik isteyenlerin de kendilerine göre çok sayıda haklı sebepleri var. Türkiye’de profesyonel askerlik sistemi ile ilgili çalışmalar yapıldı ve geçtiğimiz günlere bununla ilgili kararlar alındı” dedi.


-BEDELLİ ASKERLİK TEKLİFİNİ, AKP KABUL EDERSE SÜRATLE GEÇER-

Bedelli askerlik konusunda Hamzaçebi'nin sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Sizin bununla ilgili hareketiniz olacak mı? sorusu üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Olacak. Bir sefere mahsus olmak üzere, önümüzdeki günlerde arkadaşlara talimatı verdim. Bir kanun teklifini verecekler parlamentoya" yanıtını verdi. "Seçimden önce mi? diye sorulması üzerine Kılıçdaroğlu,"Önümüzdeki hafta içinde verecekler. Arkadaşlar daha önceki uygulamalara da bakacaklar. Ona göre bir kanun teklifi verilecek. Komisyonlarda görüşülürse olgunlaştırılır, ona da itirazımız yok. Bir sefere mahsus olmak üzere öyle bir uygulama yapılmasını istiyoruz" dedi.


AA