ANKARA- Askerlik sisteminde değişiklik yapılması üzerine çalışan hükümetin, pek çok kişi tarafından 11 yıldır beklenen ‘bedelli askerlik’ uygulamasını da gündemine aldığı yönündeki haber kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bedelli askerlik konusunda ‘somut adım’ atılma aşamasına gelindiği, çıkarılacak bedelli askerlikte alt yaş sınırının ise 35 olacağı yönünde, Radikal’ın dün duyurduğu haber heyecanla karşılanırken, ‘bedelli’ beklentisi içinde olanlar, alt yaş sınırının 35 değil 30 olmasını talep ediyor.
Yeni askerlik sistemi üzerinde çalışan hükümetin, bedelli askerliği de gündemine aldığı, konu üzerinde Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın çalışma yürüttüğü ve uygulamaya ilişkin uzlaşmaya vardığı bildirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da çarşamba günü görüştüğü bazı isimlere, “Bedelli çıkacak, çalışmalarda sona yaklaşıldı” dediği öğrenildi.
Radikal’in dün sürmanşetten duyurduğu ‘Erdoğan’dan bedelli askerlik sinyali’ haberi, bu yönde bir gelişme bekleyen özellikle genç yükümlüleri heyecanlandırdı. Ancak, bedelli bekleyenler 35 olan alt yaş sınırını yüksek buldu ve en azından 30’a indirilmesini istedi. Alt yaş sınırının 35 olması durumunda yaklaşık 200 bin kişinin uygulamadan yararlanacağı tahmin ediliyor.

Üç kez uygulandı
Arşivlere göre Anadolu toprakları bedelli askerlikle ilk olarak 1846 yılında tanıştı. Bu tarihte, 5 bin kuruş ödeyen yükümlüler askerlikten muaf tutuldu, hatta bu durum türkülere bile konu oldu. Bedelli askerlik uygulaması 1980 sonrasında ise 1987, 1992 ve 1999 yıllarında olmak üzere toplam üç kez uygulamaya konuldu.
1987’de 18 bin 433, 1992’de 35 bin 111 ve 1999 yılında da 72 bin 290 askerlik yükümlüsü bedelli askerlik uygulamasından yararlandı. Son bedelli askerlik uygulaması 17 Ağustos 1999 depreminin ardından hayata geçirildi. Depremde ortaya çıkan maddi zararın bir ölçüde karşılanabilmesi amacıyla hazırlanan bedelli askerlik tasarısı, 2 Kasım 1999 Salı günü TBMM Genel Kurulu`nda bir saat 45 dakika süren bir oturumda jet hızıyla yasalaşmıştı.

Seçim gündemindeydi
Uzun süredir kamuoyunda tartışılan bedelli askerlik 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde de miting meydanlarında sıralanan vaatlerde sık sık gündeme gelmiş, hatta CHP, bedelli askerlik ile ilgili bir yasa teklifi bile sunmuştu. CHP’nin teklifine göre, 1 Ocak 1983’den önce doğanlardan, kişisel geliri 12 bin TL’nin altında olanlar bedel ödemeden, yıllık geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL’nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacaktı. Elde edilecek gelir, Maliye Bakanlığında açılacak özel bir hesapta toplanacak, oradan da Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılacak ve öğrenciler için yurt yapımında kullanılacaktı.
Ancak AKP bu teklife o dönem mesafeli dursa da Başbakan Erdoğan’dan ileriye dönük sıcak bazı mesajlar da gelmişti. Erdoğan, seçim öncesi katıldığı bazı televizyon programlarında, konuyla ilgili sorular üzerine, “İşin sorumluluğunu taşıyan, başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, onunla görüşüyorum. Her şeyin bir takvimi var. Bu yapılacaksa, ne zaman yapılacağını beraber kararlaştırırız” demişti.

Bu kez net yalanlama yok
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Radikal’in haberine ilişkin sorular üzerine, “Bedelli askerlikten sorumlu başbakan yardımcısı değilim. Gerek TSK gerekse hükümetimiz nezdinde bir çalışma olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilim”açıklamasında bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise “Bedelli askerlik ve askerlik sürelerinin gündemde olduğunu biliyorum. Ama nereye varıldı bilmiyorum. Sayın Başbakan seçimler öncesinde, ‘Biz bunu büsbütün yok sayar, reddeder bir durum içerisinde değiliz’ demişti” diyerek bedelliye daha sıcak yaklaştı.

Bahçeli’den destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de bedelliye sürpriz destek geldi. Twitter’dan, bedelliye destek verecekleri mesajını veren Bahçeli, “Bedelli askerlikle ilgili talepler değerlendirilmeli. TSK’nın görüşleri de alınarak yapılacak bir çalışmaya Meclis’te ‘ilgisiz’ kalmayız” diye yazdı.



Radikal