MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği gerekçesiyle bugün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde karar duruşması görüldü. Berberoğlu 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırıldı.

Önce 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı
İstanbul 2. Ceza Dairesi, sanık Enis Berberoğlu'nun eyleminin oluş ve kabule göre “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçunu oluşturduğu takdir ve kabul olunduğunu belirtti. İstanbul 2. Ceza Dairesi kararında, sanığın geçmişi, eğitim ve bilgi düzeyi, konumu, suça konu görüntülerin ve bilgilerin içeriğinin yayınlanmasının meydana getireceği sonuçları öngörebilme durumuna rağmen bilgileri açıklamış olduğunu ifade ederek, kastının yoğunluğu, suçun işlendiği zaman, yer ve meydana gelen tehlikenin ağırlığı, suç konusunun önem ve değerini dikkate alarak Sanık Enis Berberoğlu'nu Türk Ceza Kanunun (TCK) 329/1 maddesi gereğince 7 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İyi halden ceza düşürüldü
Sanık Berberoğlu'nun sübut bulan eyleminin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 3. ve 4. maddelerinde belirtilen terör ve terör amacıyla işlenen suçlardan olmaması nedeniyle kanunen artırım yapılmasına yer olmadığına hükmeden İstanbul 2. Ceza Dairesi, sanığın geçmişi, sabıkasız oluşu ile cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak lehine takdiri indirim hükümlerini uyguladı ve cezayı 5 yıl 10 ay hapis cezasına düşürdü.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Berberoğlu, "Moralinizi bozmayın 25 yılla başladı, 5 yıla düştü" dedi. Berberoğlu, duruşma salonuna el salladı.

“Umarım genç kuşak medya çalışyanları ders çıkarır”
Berberoğlu duruşma öncesi meslektaşlarına gönderiği mektupta şöyle seslendi: “Hep adalet ve özgürlüklerden söz ederiz. Ama yokluğunu en fazla cezaevinde hissederiz ya… İşte o misal, medyada örgütlenme özdenetim çabaları da buradan bakılınca çok farklı gözüküyor, daha iyi anlaşılıyor. Ne yazık ki, tıpkı Gazeteciler Cemiyeti ve sendika gibi Konsey de gerekli ve yeterli desteği bulamadı. Ve bu ağır ihmalin sonuçlarını, emekli bir gazeteci, manşet kurbanı mahkûm siyasetçi sıfatıyla fazlasıyla ağır şekilde yaşıyorum. Umarım genç kuşak medya çalışanları geçmiş hatalardan ders çıkarır.”

CNN Haber