Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı adaylarına ilişkin bilgi ve değerlendirme notlarının tutulması uygulamasının 1934 yılında çıkarılan Hakimler Kanunuyla başladığını açıklayarak, "Bu uygulama günümüze kadar görev yapmış Hükümet ve Bakanlar döneminde rutin olarak devam ettirilmiştir. Önceki hükümetler döneminde de var olan bir uygulamanın mevcut Hükümetle bağlantı kurularak son yıllarda başlatıldığı yönündeki iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır."


'Bakanlık, operasyonel bir anlayışla hareket ediyor' haberi için tıklayınız

Bakanlıktan yapılan açıklamada, basın yayın organlarında yayımlanan "hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine yönelik" haberler nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bir açıklama yapılmasına gerek görüldüğü ifade edilkdi.
Açıklamada, CHP İzmir Milletvekili Sayın Selçuk Ayhan'ın "hakim ve savcı adaylarının fişlenip fişlenmediğine" ilişkin yazılı soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği cevabi yazının bazı haber ve yorumlarda çarpıtıldığı iddia edilerek, "hakim ve savcı adaylarının hayat tarzlarının fişlendiği" şeklinde sunulduğu kaydedildi.
Hakim ve savcı adaylarına ilişkin bilgi ve değerlendirme notlarının tutulması uygulaması 1934 yılında çıkarılan Hakimler Kanunuyla başladığı anımsatılan açıklama şöyle:

"Bu uygulama günümüze kadar görev yapmış Hükümet ve Bakanlar döneminde rutin olarak devam ettirilmiştir. Önceki hükümetler döneminde de var olan bir uygulamanın mevcut Hükümetle bağlantı kurularak son yıllarda başlatıldığı yönündeki iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.



1934 tarih ve 2556 sayılı Hakimler Kanunu ile 1983 yılında çıkarılan 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda hakim ve savcı adaylarının bilgi ve tecrübeleriyle birlikte ahlaki durumlarının da değerlendirmeye tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır. Yukarıda belirtilen kanunlar çerçevesinde hazırlanan yönetmeliklerle hakim ve savcı adayları hakkında bilgi ve değerlendirme notları düzenlenmiştir. Hakim ve savcı adayları hakkında bu tür bilgi ve değerlendirme notlarının düzenlenmesi işlemi, önceki Hükümetler ve Adalet Bakanları döneminde de rutin olarak uygulanmıştır.

Hakim ve savcı adaylarına ilişkin bu bilgiler hakimlik mesleğine mensup kişilerce doldurulmakta ve staj sürelerinin sonunda Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna takdim edilmektedir. Bu uygulama kanunun bir gereği olarak yapılmaktadır. 2002 yılından bu yana Yüksek Kurulca alkole düşkünlüğünden veya giyim tarzından dolayı mesleğe kabul edilmeyen veya Bakanlığımızca bu gerekçelerle görevine son verilen hakim ve savcı adayı bulunmamaktadır."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)