Zamanaşımından davanın düşmesine sebep olan Adli Tıp'ın bağlı olduğu Adalet Bakanlığı'nı 20 bin lira tazminata mahkûm etti. 

Emsal teşkil edecek karara konu olan olay Adana Osmaniye'de yaşandı. Kolundaki rahatsızlık sebebiyle Osmaniye Devlet Hastanesi'ne giden Nazlıcan Özbil, iddiaya göre yanlış tedavi yüzünden kangren oldu. Kangrenin vücuduna yayılma riski sebebiyle kolu kesildi. Genç yaşta kolunu kaybeden Özbil, hastane ve tedaviyi uygulayan personel hakkında suç duyurusunda bulundu. Alınan idari izinlerin ardından Osmaniye 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 hastane personeli hakkında, 'görevi ihmal'den dava açıldı. Mahkeme, hastane personelinin kusurlu olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan bilirkişi raporu istedi. Mahkemenin tüm ihtar ve taleplerine karşın 7,5 yıl boyunca rapor gelmeyince dava zamanaşımından düştü. Yargıtay'ın da kararı onamasının ardından aile, hukuk mücadelesinden vazgeçmedi. Avukat Zekiye Boz, bu kez Adli Tıp'ın bağlı olduğu Adalet Bakanlığı hakkında 'hizmet kusuru' iddiasıyla dava açtı. Davayı gören İstanbul 10. İdare Mahkemesi, eşine az rastlanır bir karara hükmetti. Mahkeme, "Uyuşmazlık konusu olayda, tazminat ödenmesini gerektiren koşulların gerçekleştiği kanaatine varılmıştır. Dolayısıyla Nazlıcan Özbil için 10 bin, anne Sultan ve baba Öçal Özbil için 5'er bin liradan toplam 20 bin lira manevi tazminat ödenmesi hukuk devleti olmanın gereğidir." dedi. 7,5 yıl zarfında dosyanın Adli Tıp'a defalarca gönderildiğini söyleyen avukat Zekiye Boz, "Adli Tıp'ın raporları geç göndermesi, eksik göndermesi bugüne kadar birçok mağdur ortaya çıkardı. Karar, Türkiye'de eşine az rastlanır türden. Örnek olması bakımından önem arz ediyor." dedi. 

KOLUMU KAYBEDİNCE HAYATIM ALTÜST OLDU 

Yaşadığı talihsizlik sonrasında hayatının tamamen değiştiğini ifade eden Nazlıcan Özbil, kolunun kesilmesi yüzünden ilkokula geç başladığını ve eğitim hayatının kesintiye uğradığını belirtti. Yaşı ilerledikçe durumunun kendisini daha çok etkilemeye başladığını söyleyen Özbil, "Beni en çok üzen olay, bana yanlış teşhis koyan doktorların ceza almaması oldu. Bu durumdan ceza almayan sanıkları vicdanlarıyla baş başa bırakmak istiyorum." diye konuştu.




Cihan