Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından Bilirkişilik Kanun Tasarısı hakkında açıklama yaptı. Bozdağ, tasarının Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra TBMM’ye gönderileceğini kaydetti.

Bozdağ, “Bilirkişilik Kanun Tasarısı’nın yasalaşması halinde Türkiye, ilk defa müstakil Bilirkişilik Kanunu’na sahip olacaktır” dedi.

Habertürk’ün ulaştığı tasarıya göre, bilirkişiler sınavla belirlenecek ve Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulacak. BÜK, 17 kişiden oluşacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Bilirkişilik Daire Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçilecek birer kişi, HSYK’nın belirlediği 1. sınıf adli, idari hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları’ndan 4 kişi, kurulu oluşturacak. Bilirkişiler düzenli olarak denetlenecek ve performansları ölçülecek. Yeterli bulunmayan bilirkişiler, sicilden silinecek. BÜK’ün yapacağı sınavda başarılı olanlar 5 yıl geçerli “Bilirkişilik Yetki Belgesi” alacak ve sicile kaydedilecek. Bilirkişiler, taraflardan ancak hâkim veya Cumhuriyet Savcısı aracılığı ile bilgi alabilecek.

Habertürk