İSTANBUL- Abdullah Öcalan 'ın avukatlarının yargılandığı KCK Avukatlar davasına açlık grevleri ve anadilde savunmaya ilişkin talepler ile açıklamalar damga vurdu.

Avukatlar, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin kendilerinin de talebi olduğunu belirterek, ölümler olmadan çözüm için adım atılmasını istedi. Avukatlar, ana dilde savunma ile ilgili düzenlemenin bulunduğu yasa tasarısının Meclis’e geleceğini belirterek, mahkemenin bunu da değerlendirmesini ve anadilde savunma taleplerinin kabul edilmesini istedi. 

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ise, “Düzenleme yapılıyorsa biz kanunu doğru uyguladık demek ki” diyerek, sanıkların Türkçe bildiğini ve Türkçe bilmeyen birine zorla Türkçe savunma yaptırmanın zulüm olduğunu belirtti. Hiçbir hakimin bu kadar zalim olamayacağını ifade eden Ekinci: ''Kimse kimseyi bilmiyorsa Türkçe konuşturamaz'' dedi. 

HAKİMDEN AVUKATLARA TEPKİ 

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen davanın ilk duruşmasında 9 avukat tahliye edilmişti. Bugünkü duruşmada ise 27'si avukat biri gazeteci 28’i tutuklu olmak üzere 50 kişinin yargılandığı dava öncesinde olağanüstü önlemler alındı. Duruşmada sanık avukatlar anadilde savunma talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmaların bir bütün olduğunu ve daha önce bu taleple ilgili ret kararı verdiklerini ifade etti. Ekinci, Türkçe bilmeyen birine, Türkçe savunma yapmayı dayatmanın zalimlik olacağını ifade ederek, ''Hiçbir hakim Türkçe bilmeyen birini, zorla Türkçe konuşturmaz. Hiçbir hakim bu kadar zalim olamaz. Kimse kimseyi Türkçe bilmiyorsa eğer, Türkçe savunma yapmaya zorlayamaz. Bu zulüm olur'' dedi. Ekinci, avukatların söz alarak savunmalara geçilmesini engellemesi üzerine, ''Sanıkların savunma hakkını siz kısıtlıyorsunuz. Savunmaya başlayamıyoruz'' dedi. Duruşmaya öğle arası verildi. 
Davanın 16 Temmuz’da yapılan ilk duruşmasında Mahkeme Başkanı Ekinci, anadilde savunma taleplerinin reddi yönünde karar vermişti. Ekinci, 17 Temmuz’daki ikinci duruşmada da sanık avukatlarının mahkemenin ret kararından dönmesi yönündeki talebini de reddetmişti.