15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ militanlarının 15 milyar TL'lik okul, yurt ve şirketlerine ait konutlar Kanun Hükmündeki Kararname ile devlete geçti. Şirketlerin hülle yolu ile başka şirkete borçluymuş gibi mal kaçırması ve yine FETÖ üyelerinin şahsi taşınmazlarını satmaları da tapu dairelerinde alınan önlemlerle engelledi. Bu önlemede 'kırmızı hat' listesinde bulunanların işlemlerinin yapılmaması etkili olurken, tapudaki iş yükü de ağırlaştı. Tapu dairelerindeki işlemleri hızlandırmak için de devreye bir yeni sistem alındı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, BİMER ve diğer kanallardan gelen ihbarlar ile şerh koymayacak. Mahkemelerin tedbir kararı beklenecek. Böylece tapudaki diğer işlemlerin rahat yapılması planlanıyor.

ŞİRKETLER TMSF'DE
Darbe girişimi sonrasında ihbar ve şikayetlerinde göz önünde bulundurulduğuna dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "FETÖ ile mücadele kapsamında bazı örgüt üyelerinin mal varlıklarına tedbir konmuş durumda. Zaten örgütün kurumları da TMSF'ye geçti. Normal vatandaşın tapuda herhangi bir problem yaşamaması için çalışmalarımız sürüyor. Yeni dönemde sadece ihbarlarla şerh konulması düşünülmüyor. Mahkemeden gelecek karar ile tapudaki alım satımlar dondurulacak" dedi.

MALİYE'DEN HIZLI CEVAP BEKLENİYOR
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz sonrası FETÖ üyelerinin mal kaçırmasının önlenmesi amacıyla iki özel büro oluşturuldu. Hem vatandaşın mağdur edilmemesi hem de hileli devirleri önlemek amacıyla çalışma yürütüldü. Ancak OHAL bürosundan gelen yazıya defterdarlıkların geç cevap vermesi nedeniyle bazı gecikmelerin yaşandığı belirtiliyor. Alınan bilgilere göre OHAL bürosundan ihbar ve BİMER kaynaklı ihbarlarla ilgili şüpheli kişi hakkında istenen bilgiyi defterdarlıklar ya da mal müdürlükleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) soruyor. Burada yaşanan gecikme nedeniyle normal tapu işlemlerinde de aksama yaşandığı iddia ediliyor.

STAR