Konya Barosu'na bağlı avukat Kazım Turan, 04.11.2016 günü Çumra’daki duruşmasına için Konya-Karaman yolunda seyrederken radar uyarı levhası konulmadan yapılan radarla hız denetiminde 70 km hız sınırı tabelaları mevcut iken aracıyla 111 km hızla radara girdiği için çevirme yapılmadan plakaya ceza yazıldı.

VATANDAŞA TUZAK

Olaya ilişkin hukukihaber.net'e özel açıklamalarda bulunan avukat Kazım Turan, 'Radar aracı öyle bir yere kurulmuş ki yanından geçene kadar radar uygulaması olduğunu anlamanız imkansız. Bu, tuzak kurarak vatandaşa ceza yazma amacından başka bir şey değil. Ceza tarafıma tebliğ olunca hemen 15 gün içerisinde Konya Sulh Ceza Hakimliğine itiraz ettim. İtirazımda radara girmediğimden veya geçenin ben olmadığımdan değil sadece hukukun uygulanmasını, hukuka uygun davranılarak ceza yazılması gerektiği yönündeki itirazlarımı sundum.' dedi.

PLAKAYA CEZA YAZILAMAZ
 
Ayrıca avukat Turan, 'İtiraz dilekçemde 2 hususa değindim. İlk itirazım “Cezaların Şahsiliği” ilkesi gereğince plakaya ceza yazılamayacağını, ihlali kim yaptıysa onun şahsına ceza yazılması gerektiğini izah ettim. İkinci ve en önemli itirazım ise radar yapıldığını gösterir uyarı levhasının konulmadığını, radar hız tespitinde amacın tuzak kurarak ceza yazmak olmadığını sürücülerin trafik kurallarına uyma alışkanlıklarını geliştirmek olduğunu anlattım. Dilekçem ekinde Yargıtay 7.Ceza Dairesi’nin 08.07.2014 tarih ve 2014/2954 Esas, 2014/14281 Karar sayılı ilamı da ekledim.' ifadelerini kullandı. 

UYARI LEVHASI YOK

'İçişleri Bakanlığının Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında alınacak Önlemlere İlişkin Yönergenin ve 47. Maddesi  denetimin karayolunun hangi kesimlerinde, hangi sürelerle yapılacağı  gibi hususlarda tüm iletişim araçlarından azami oranda faydalanılacağını öngörüyor. Bu da radar hız denetimi yapıldığına dair uyarı levhasının konulması gerektiğini ve tuzak kurulmaması gerektiğini bize anlatıyor.' diyen avukat Turan 'Daha sonra Konya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri itirazıma cevap dilekçelerinde radarla denetim yapılan araçtaki video kayıtlarını ve hız tahdit levhalarını sundular. Ancak videoda hız tahdit levhası olmasına rağmen radarla denetim yapıldığına dair herhangi bir uyarı levhasının olmadığı açıkça görülüyordu. Buna ilişkin ben de cevap dilekçemde sunulan kayıtta uyarı levhasının olduğuna dair tabela olmadığını belirttim. Ve nihayetinde Konya 1.Sulh Ceza Hakimliği 19.01.2017 tarihli “ cezaya konu yerde hız tahdit levhalarının bulunduğunu ancak radar ikaz işaretlerinin bulunmadığı anlaşıldığından muterizin itirazının kabulüne” gerekçesiyle itirazım kabul olunarak ceza kaldırılmıştır.' şeklinde konuştu.

USUL ESASTAN ÖNCE GELİR

Cezayı iptal ettiren avukat Kazım Turan 'Biz hukukçular için her zaman usul esastan önce gelir. Öncelikle usul yerine getirilirse zaten esas kendiliğinden yerini bulacaktır. Uyarı levhası konulmadan radarla hız denetimi yapmanın hukuka uygun olmadığı bir kez daha tescillenmiş oldu.' şeklinde konuştu. (hukukihaber.net) 

İşte o karar ve dilekçeler;













hukukihaber.net