Meclis Adalet Komisyonu, Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında Terörizmin Finasmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere toplandı.
Tasarı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, iki alanla düzenleme yapıldığını, "terörizmin finansmanının suçu"nun yeniden tanımlandığını ve "malvarlığının dondurulması tedbiri" ile bu tedbirin uygulanmasının usul ve esaslarının düzenlenmekte olduğunu ifade etti.
Malvarlığının dondurulmasının idari bir kurula verilmesinin Anayasal sistem açısından bir uyumsuzluk taşımadığına işaret eden Adalet Bakanı, tasarıyla idari nitelikle olan malvarlığının dondurulması müessesesinin düzenlenmekte olduğunu kaydetti.

-LİSTEYE ALINAN KİŞİ, KURULUŞ VE ORGANİZASYONLARIN MALVARLIĞI DONDURULACAK-

Adalet Bakanı, tasarıyla; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi'nce listeye alınan kişi, kuruluş ve organizasyonların malvarlığının dondurulması kararı verilebilmesi yönünde hükümler getirildiğine dikkat çekti.
Tasarıyla, yabancı bir devlet tarafından talepte bulunulması durumunda, gerekçelerinin gösterilmesi kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi de gözetilerek, terörizmi finanse eden kişi, kuruluş ve organizasyonlarının malvarlığının dondurulması kararı verilebileceğini belirten Bakan Ergin, şöyle dedi:
"Tasarıyla; terörizmin finansmanı suçunu işlediği konusunda makul sebeplerin bulunması durumunda kişi, kuruluş ve organizasyonların tasarrufunda bulunan yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması talebinde bulunabilmesi yönünde hükümler getirilmektedir."

-DEĞERLENDİRME KOMİSYONUNUN GÖRÜŞÜ ALINACAK-

Ergin, bu kapsamda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi'nin listeye aldığı kişi, kuruluş ve organizasyonlar bakımından malvarlığın dondurulması kararlarının, Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla gecikmeksizin uygulanacağını söyledi.
Ergin şunları söyledi:
"Yabancı bir devlet tarafından yapılan talepler bakımından malvarlığının dondurulması, tasarıyla kurulması öngörülen Değerlendirme Komisyonunun görüşü ve Bakanlar Kurulunu kararını müteakiben Dışişleri Bakanlığı tarafından talepte bulunan devlete bildirilecektir.
Ülkemizin yabancı ülkelerden bulunacağı talepler bakımından ise şu usul izlenecektir: Değerlendirme Komisyonunca alınan kararlar, Bakanlar Kurulunun kararını müteakiben Dışişleri Bakanlığı tarafından talepte bulunan devlete bildirilecektir.
Malvarlığının dondurulması kararları bakımından yapılacak inceleme, araştırma ve işlemler ile malvarlığının dondurulmasına ilişkin kararlar MASAK tarafından yerine getirilecektir.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesinin listeye aldıkları ile yabancı devlet tarafından yapılan talepler hariç olmak üzere, terörizmin finansmanı suçunun işlendiği konusunda makul sebeplerin bulunması durumunda Türkiye'de bulunan malvarlığıyla ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki elkoyma hükümleri uygulanacaktır."

-"BUGÜNE KADAR 13 ADET BAKANLAR KURULU KARARI ÇIKTI"-

Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca Türkiye'de; terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların faaliyetlerine engel olunması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile listelerin yayımlandığını belirten Adalet Bakanı, "Bu kararlar doğrultusunda listede adı geçen kişilerin Türkiye'deki malvarlıkları idari bir kararla dondurulmaktadır. Bugüne kadar bu doğrultuda toplam 13 adet Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmıştır. Bu uygulama çerçevesinde Bakanlar Kurulunun, Birleşmiş Milletlerin terörü finanse ettiği gerekçesiyle listeye aldığı bir şahsa ait Türkiye'deki malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin almış olduğu karara karşı açılan davada, Danıştay 10. Dairesi 4 Temmuz 2006 tarihinde, hakim kararı olmadan, yasayla tanınan bir yetkiye dayanılmaksızın davacı şirketin Türkiye'deki tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının davacıya ilişkin kısmının iptaline karar vermiştir. Ancak anılan kararın temyiz incelemesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 22 Şubat 2007 tarihinde 10. Dairenin kararını bozmuş ve konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olduğuna karar vermiştir" dedi.

-CHP'Lİ KÖKTÜRK: "BÖYLE UYGULAMA OLMAZ"-

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Genel Kurul'a bugün yabancılara toprak satışına ilişkin tasarının geleceği bilgisini az önce aldıklarını belirterek, "Biz bu uygulamayı kınıyoruz, doğru bir uygulama değildir. CHP'nin komisyon üyeleri olarak burada mı çalışacağız Genel Kurul'da mı çalışacağız. Yangından mal kaçırır gibi tasarıların yeterince tartışılmasını önlemeye dönük uygulamalar parlamento yönetim anlayışına yakışmıyor, bu anlayışı kınıyorum. Kafamız aşağıda gövdemiz burada böyle bir çalışma olabilir mi, komisyonu iptal edelim" dedi.
Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü de, "Yeterince zaman ayıracağız" dedi.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da, "Bu görüşmelerin Tapu Kanunu tamamlanıncaya ertelenmesini talep ediyorum" dedi.
Görüşülmekte olan tasarıya ilişkin Anayasa'ya aykırılıkla ilgili iddialarının olduğunu kaydeden Tezcan, "Tasarıya baktığımızda hukuk sistemimize yeni bir tedbir sistemi sokuyor. Mal varlığının dondurulması şeklinde bir tedbir yöntemi getiriyor. Anayasa'nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının sınırlanmasına dönük bir tedbirdir. Anayasa'nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkına çok ağır bir müdahale niteliğini taşıyor" dedi.

-ADALET BAKANI, TUTUKLU VEKİLLER KONUSUNDA KONUŞMADI-

Komisyona gelişi sırasında Aadalet Bakanı Sadullah Ergin'e, basın mensupları, "Tutuklu vekiller konusu ne durumda?" sorusunu yöneltti. Bakan Ergin de, "Arkadaşlar şu anda terörizmin finansmanı kanun tasarısını görüşeceğiz. Bu konularla ilgili daha önce konuştuk, tekrara girmiyorum" demekle yetindi.



Anka