Eşlerinden boşanan ve yasal olarak haftasonları çocuklarını görme hakları olmasına karşın çocuklarına hasret kalan babalar, www.bosanmisbabalar.com adlı sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir araya geldi. Binlerce baba, çocuklarını düzenli olarak görebilmek için yasal düzenleme istiyor. Ailenin korunmasına dair kanunun erkeleri kapsamadığından yakınan babalar, eski eşlerinin bu yasa aracılığıyla sürekli kendileri hakkında "yalan" şikayetlerde bulunduğunu ve çocuklarını göstermediklerini anlattı. Boşanmış babalar, mahkeme kararına rağmen çocuklarını göremedikleri için hafta sonları icra müdürlüklerinden bir pedegog ve polis nezaretinde çocuklarını aldıklarını belirtiyorlar.

İşte boşanmış babalar ve talepleri:

'ÇOCUĞUM HACZEDİLECEK MAL DEĞİL'

Muhammed Kızılırmak (Otobüs Şoförü): Kızım Meryem bugün 6.5 yaşında. Mahkeme kararı hafta sonları kızımı alabileceğimi söylerken, bu her zaman mümkün olmuyor. Cumartesi kızımı almaya gittiğimde çoğu kez kapı duvar oluyor. Bu durumu öngörerek Cumaları icra müdürlüğüne başvurarak eski eşimin evine icra memurları ile gidiyorum. Çocuğum haczedilecek mal değil. İcra Kanunu'nda eşyaların haczi bile durdurulmuşken ben çocuğumu "Eve gidildi, çocuk alındı" yazan bir kağıt sonrası haczederek görüyorum. Eşim kendisine hakaret ettiğim için mahkemeye verdi. Mahkeme 6 ay 5 yıl denetimli olmak üzere ceza verdi. Kurban Bayramı öncesinde de çocuğumu sokak ortasında elimden alıp götürdü kendisinden karakolda şikayetçi oldum. O da beni tehdit ettiğim gerekçesiyle şikayet etmiş. Ceza alırsam içeri gireceğim.

'OĞLUMA ERKEK DEĞİL BİLE DEDİLER'

Altan Yücebaş (Tiyatrocu): Oğlum ve gelinim boşandıktan sonra 3 yaşındaki torunumu göremez olduk. Eski gelinimin ailesi gelip bizi öldürmeye kalktı, ben yaralandım. Ama haksız olan biz olduk. Oğluma tedbirle uzaklaştırma verildi. Oğluma erkek değil dediler. Hastane raporlarıyla kanıtladık. Buna rağmen kanun hep kadından yana uygulanıyor. Torunum iki kişinin sabıkalı olduğu bir evde yaşıyor. Kimseyi suçlamıyorum ama asıl suçlu olan kanunlar.

'ANNEYE CEZA GELSİN'

Hüseyin Kılınç (Emekli): Çocuğumu 5 yaşından beri düzenli göremiyorum. Çocuğumu görebilmek için neredeyse her Cuma icra müdürlüğüne başvuruyorum. Pedagog ve polisle kapısına gidiyoruz. Bu her ay birkaç kez yaşanıyor. İcra müdürlüğüne başvurunun bedeli yaklaşık 300 TL'yi buluyor. Çocuğumu resmen para karşılığı görür oldum. Çocuğumun hakkında eşya gibi tutanak tutuluyor. Çocuğu göstermeyen anneye de cezai yaptırım uygulansın.

'SPONSOR BABA OLMAK İSTEMİYORUZ'
İlker Kayar (Mühendis): 8 yıldır eşim çocuğumu göstermiyor. Hafta sonu görüşme haklarımız eşlerimiz ve aileleri tarafından engelleniyor. Sadece maddiyat beklenen sponsor baba olmak istemiyoruz. Aile Bakanlığı ve Bakan Fatma Şahin bizim de hakkımızı korumalı.


Esra YAZDIÇ / ANKARA