İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya 84 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanları alınan sanıklar ve avukatları, tahliye talebinde bulundu.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, bir kısım sanıklar yönünden BTK'ya yazılan yazıların cevabının beklenmesine ve yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmasının beklenmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, 33 tutuklu sanığın BTK'dan gelen ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından analizi yapılan kayıtlar ışığında haklarındaki suç vasfının ve hukuki durumlarının lehe yönde değişme ihtimali bulunduğundan tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak, tutuklu bulundukları suçtan tahliyelerine karar vererek, haklarında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmetti.

Tutuklu 54 sanığın tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 11 Nisan'a erteledi.

Mahkemenin üye hakimi, tahliye kararına muhalefet şerhi koydu. Şerhde "Sanıkların ByLock kullanıcısı olması, mevcut delil durumu, kaçma şüphelerinin bulunması dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına muhalefet şerhi yönünde oy kullanmıştır." denildi.

Savcılığın mütalaası

Cumhuriyet savcısının önceki celsede mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında,106 sanığın "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapislerini, 15 sanığın 'ByLock' bağlantı tarihleri ve bağlantı sayılarının belirlenebilmesi için yazılan müzekkerelere cevap alınamadığı gerekçesiyle dosyalarının ayrılmasını ve savunmaları alınamayan, haklarında yakalama kararı bulunan 21 sanığın da dosyasının ayrılması istemişti.

Savcı, tutuklu sanıklar Ali Şirin ve Deniz Ercan'ın etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması noktasında kararı mahkemenin takdirine bırakarak, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etmişti.(AA)