Türkiye dahil Avrupa’nın 47 ülkesinin üyesi olduğu Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) “suçlu” buldu. AİHM, aralarında beş Türk’ün bulunduğu dokuz kişinin şikayeti üzerine yakın takibe alındı ve Avrupa Konseyi tarafından “hukukçu alımı” konusunda usulsüzlük yapmaktan suçlu bulundu.


Hürriyet'in haberine göre, Avrupa Konseyi’nin “İdari Dairesi”, hukukçulara yönelik hazırlanan sınav öncesi açıklanan talimatnamede duyurulmayan ve usüle uygun olmayan bir test aşaması eklendiği, bunun yanlış olduğu sonucuna varıldı.

AİHM, 2010 yılında kariyer hukukçusu alınması amacıyla üç aşamalı bir sınav takvimi açıklamıştı. Söz konusu üç aşama, adayların dosya üzerinden ön seçimi, yazılı sınav ve mülakatı içeriyordu. Ancak ön seçimi geçen adaylara iş ilanında belirtilmeyen bir yetenek testi uygulandı. Bu testin sonucunda da önemli bir kısmı Türklerden oluşan adayların çoğu elendi.


SINAV MAĞDURLARI MAHKUM ETTİRDİ
Bu eleme sonrasında elenenlerden bazıları ‘sınav mağduru’ olduklarını belirterek Avrupa Konseyi’ne başvurdular. 20 Nisan 2012 tarihli kararı ile AİHM’nin, son anda eklediği ‘yetenek testi’ ile sınav sürecini usule aykırı olarak değiştirdiği kararına varan Avrupa Konseyi İdari Dairesi, sınavın ‘usulsüz’ olduğuna hükmetti. Testte elenen adaylar, bir kez daha yazılı sınava girecekler.