Enis YILDIRIM / ANKARA

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına neden olan rüşvet soruşturmasında tutuklanan eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay’ı, 'şüpheli' telefon konuşmaları yaktı. Mustafa Oskay’ın sadece Yargıtay’da değil Danıştay’da görülen bazı davaları da menfaat karşılığı etkilediği anlaşıldı. Soruşturmada, Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı da dinlemeye düştü.

Yargıtay’daki davalara rüşvet karşılığı etki eden organize suç örgütüne yönelik operasyonda, çete lideri olmakla suçlanan avukat Necdet Okucu, eski Yargıtay Daire Başkanı Mustafa Oskay ve çok sayıda memurun telefonları dinlendi.

OFİSE GİZLİ KAMERA
Polis, avukat Necdet Okucu’nun ofisine “gizli kamera” yerleştirerek rüşvet çarkını saniye saniye görüntüledi.

Soruşturmada Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı olduğu için gözaltına alınamayan ve dosyası Yargıtay Başkanlığı’na sunulan H.E.’nin, temyizi görülen davalarla ilgili büroya görüşmeye geldiği tespit edildi. 12. ve 6. Hukuk dairelerinde görevli 2 üye ile 5 tetkik hâkiminin de büroya geldiği gizli kamerayla belirlendi. Görüntüler dosyadan ayrılarak Yargıtay Başkanlığı’na gönderildi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME
Necdet Okucu ile yaptığı bir telefon görüşmesinde İDTM ile CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davasına ilişkin süreçten bahseden H.E., daha sonra avukat Necdet Okucu’yu ofisinde ziyaret etti. H.E., İDTM lehine “esastan bozma” kararı verilmesine ilişkin süreci anlatarak Necdet Okucu ile dertleşti. H.E.’nin konuşmaları karara yapılan etkiyi gösteren itiraf niteliğinde bulundu.

SES SANATÇISI OLDU
Operasyondan kısa bir süre önce Yargıtay’da görev yapan ve firari olarak aranan G.K.’nın ise memuriyetten istifa edip Ankara’daki bir gece kulübünde şarkıcılığa başladığı ortaya çıktı. G.K.’nın örgüt lideri Necdet Okucu’ya gönlünü kaptırdığı ve görev yaptığı daireye gelen temyiz dosyalarının akıbeti konusundamenfaat karşılığı bilgi sızdırdığı da dosyaya girdi. G.K.’nin Necdet Okucu’nun bildirdiği dosyaları müzakere için erkene aldırması karşılığında rüşvet aldığı da banka hesabıyla örtüştü.

HELVACI İFADE VERMİŞ
İhbar mektubunun ardından avukat N.Y.’nin telefonu dinlemeye alındı. İDTM ile CNR Fuarcılık şirketi arasında Bakırköy’de görülen tahliye davasında Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı’nın avukat N.Y.’ye “hukuki danışmanlık” yaptığı belirlendi. Adalet müfettişi, Prof. Dr. Helvacı’nın “ifade sahibi” sıfatı ile bilgisine başvurdu.

İŞTE DİNLEMEYE TAKILAN RÜŞVET GÖRÜŞMELERİ
5 bin TL hesapta

2009 yılında Yargıtay’da temyizi görülen bir davayla ilgili yargıç Mustafa Oskay ile avukat H.G. arasındaki şifreli rüşvet konuşması kayda girdi. Bu görüşme sonrası polis, mahkeme kararı ile Mustafa Oskay'ın İş Bankası’ndaki hesabını inceledi ve H.G.’nin yatırdığı 5 bin TL’nin hesaba geçtiği tespit edildi.
Mustafa Oskay: Dosya bir tetkik hâkimine verilmiş.
H.G.: Ben bu şeyi yatırdım. Yalnız bu sizin verdiğiniz dolar hesabıymış. Ben hesaba 5 bin TL yatırdım.
Mustafa Oskay: Tamam sorun değil.

100 bin dolar ekime kalacaktı
Hâkim Mustafa Oskay’ın Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’ndeki bir dava için firma yetkilisi M.Z.’den rüşvet aldığı dinlemeye takıldı.
Mustafa Oskay: Bu dava az kalsın adli tatil sonuna kalıyordu. 100 bin dolar ekime kadar kalacaktı. Erkene aldırdık, karar düzeltmeyi ‘ret’ olarak çıkarttık, gözün aydın. Bütün itibarımı kullandım haberin olsun. Sen pazartesi gelirken bir şeyler getir.
M.Z.: Tamam efendim çok teşekkür ederim.
Mustafa Oskay: Sen takdir et, ama makul bir şey getir.

Tüm ağırlığımı koydum
Avukat S.K. ile 2009’da yaptığı görüşme, Mustafa Oskay’ın, Danıştay’daki bir davayı da etkilediğini ortaya çıkardı.
Mustafa Oskay: Tüm ağırlığımı koydum, tek kontenjanımı senin için kullandım.
S.K.: Konuyu biliyorsunuz...
Mustafa Oskay: Açık bir kapı bıraktı canım. Ben daha fazla yardımcı olurum.
S.K.: Pazartesi günü size 10 bin TL gönderiyorum. İş Bankası’ndaki hesabınıza. Daha sonra 20 daha göndereceğim.

İş biraz pişsin, tamam mı
Mustafa Oskay’ın soruşturmada gözaltına alınan İstanbul Barosu avukatlarındanKamil Yıldırım ile yaptığı görüşme de kayda girdi.
Mustafa Oskay: O arkadaşla görüşüp dosyanın tektik hâkimine intikalini sağlamak. Dosya gelince onlarla irtibata geçeceğim. Tetkik hâkimi ile görüştüm “Dosya gelince ben gereğini yaparım” dedi.
Kamil Yıldırım: Tamam efendim.
Mustafa Oskay: İş bitsin bir şeyler yapılır. İş biraz pişsin, tamam mı?

***           

Bu arada, Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın tutuklanmasına neden olan rüşvet soruşturmasına AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin de adı karıştı.

Savcılık dosyasındaki iddialara göre Dişli, CNR davasını etkilemek için Yargıtay üyelerine rüşvet götürmek vermek üzere organize olan şebeke elemanlarıyla yakın ilişki kurmuş.

Tutuklanan sanıkların telefon görüşmelerinin kayıtları sanıkların Dişli’yi Meclis’te ziyaret ettiğini gösteriyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklardan İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Finans Müdürü (İDTM) Resul Dalkıran, CNR Fuar arazisinin yönetimiyle ilgili dava dosyasını sürekli takip ettiği kanısında. Dosya, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’ndeki 2009/8478 esas no’su ile kayıtlı.

Savcılığın elde ettiği bazı bilgiler, telefon konuşmaları ve tespitleri şöyle;

2 Haziran 2009: Dalkıran, kendisine dosyayı takipte yardımcı olduğu izlenimini veren Yargıtay memuru Hüseyin Uysal’a Dişli ile İstanbul’dan Ankara’ya hareket ettikleri bilgisini veriyor.
18 Haziran 2009:
Dalkıran, Hüseyin Uysal’ı Dişli ile tanıştırmak için Meclis’e çağırdı.
26 Haziran 2009:
Uysal, Dalkıran’ı arayarak para istedi. Dalkıran da Uysal’a Meclise gidip gitmediğini sordu. Uysal da buna karşılık olarak Dalkıran’a konuyla ilgili “yaramaz bir durum bulunmadığı” bilgisini verdi, Dalkıran da bilgileri şifreli olarak AKP’li Dişli’ye aktardı. Dişli kendisine verilen bu bilgi üzerine “Ona biraz baskı yapalım” dedi. Ardından Dalkıran, Uysal’ı tekrar arayarak takip edilen dosyayı sordu. Uysal “dosyanın üyede olduğu” bilgisi verdi ve Dalkıran aldığı bu bilgiyi Dişli ile paylaştı.
27 Haziran 2009 (Dalkıran ile Dişli telefonda konuşuyor):

“Şaban Dişli: … Sen şu Ankara’yı halledersen
Resul Dalkıran:… Adapazarı’nda mısınız ben şimdi Adapazarı’na gelecem de bi konuşacak.
R.D.: He o şeyle ilgili ben takipteyim ee ihale aşamasına gelmedi daha geçen hafta okumayı bitirmemiş şey ilgili daire başkanı, okumayı da bitirmediği içinde ee ihale aşamasına gelmedi önümüzdeki hafta gelecek diye bekliyorum.
Ş.D.: Abi ona biraz baskı yapalım ya
R.D.: Tamam hayır zaten yapıyorum başkanım dün iki kere görüştüm.”
 
30 Haziran 2009: (Dişli ile Dalkıran konuşuyor):
Ş.D.: Yani bugün yarın karar verecekler mi kaç günde yazılıyor o karar
R.D.: Eee normalde 10 gün falan sürüyor, ama işte ben ihaleye çıkıyor resmi gazeteye verdirmeyi düşünüyorum, inşallah”

Rüşvet adrese teslim
Görüşmelerde Dalkıran, Uysal’a parayı hangi hesaba göndereceğini sorarken, söz konusu parayı önce başkasının hesabına yatırmak isteyen Uysal, kimseyi bulunmayınca Yargıtay PTT’sine havale yapılmasını istedi. 30 Haziran 2009 günü PTT Yargıtay Şubesine İstanbul Dünya Ticaret Merkezi PTT Şubesinden havale yapıldı.

1 Temmuz 2009: (Dişli ile Dalkıran konuşuyor):
Ş.D.: Ankara’da bir haber var mı
R.D.: Ankara ile ilgili sıkıntı yok işte dün eee benden biraz ee bir şeyle söylediler onları hallettim.
Ş.D.: Abi bu hafta bitirirlerse çok iyi olur
R.D.: Zaten abi Cumaya kadar sonuç bekliyorum dedim
Ş.D.: Tamam
 
13 Temmuz 2009 (Dişli ve Dalkıran Konuşuyor):
R.D.: Allah iyilik versin. O sağlık bakanın danışmanı vardı ya o arkadaş bugün saat üç ya da dörtte yola çıkıyor abi haberin olsun
Ş.D.: Üçte ya da dörtte
R.D.: Bugün saat üç gibi dört gibi uçakla gelecek
Ş.D.: Tamam
R.D.: Geliş saatinin numarasını hepsinin de bana verecekler akşam üstü
Ş.D.: Eğer şey yapınca onu bi bizim çocuğa bi iletsene. Erdala Erdala...
R.D.: O karşılama danışmanı karşılatırıyım diyosun öyle mi tamam.”
Emniyet tutanağında Dalkıran ile Dişli’nin “dosya ile ilgili konuları şifreli konuştukları ve olası takibe karşı tedbirli davrandıkları” değerlendirilmesi yapıldı. Tutanakta takip edilen dosya ile ilgili onama kararının çıkmasının ardından Dalkıran’ın Dişli’yi arayıp bilgi verdiği, Dişli’nin de dosyanın Avukat Erdal isimli şahsa iletilmesini istediği yer aldı.

Yalçıntaş’ın girişimi var
Dava dosyasında Yalçıntaş’ın, yetki belgesi için avukat Süleyman Balcı ile telefon görüşmeleri yer aldı. Emniyet tutanağına göre, Yalçıntaş, avukatlar Balcı ve Serkan Tığlıoğlu ile birlikte tahliye davasında yerel mahkemenin İDTM AŞ lehine verdiği kararı maddi menfaat karşılığında onaylatmak için girişimlerde bulundu.

İDTM A.Ş yetkilileri, Balcı ve Dalkıran onama kararı çıkartırmak ve davanın tarihini erteletmek için avukat Necdet Okucu ile irtibata geçti. 10 Kasım 2008 günü şirket yetkililerinin yanlarında para olduğu halde Ankara’ya gelirken, Dalkıran, Okucu’yu aradı. Şirket yetkilileri, Okucu’nun Bestekar sokaktaki bürosuna giderek parayı teslim ettiler.

Paranın taşındığı ‘beyaz poşetin’ girerken yanlarında bulunmasına rağmen çıkışta bulunmadığı polis tarafından görüntülendi. Dosyadaki telefon konuşmalarına göre Dalkıran’ın para teslimi yaptıktan sonra Hasan Uysal’ı “örgenci arkadaşı yerine teslim ettik” şifresini kullandı. Soruşturma dosyasında Dişli ile Dalkıran arasındaki konuşmada Dalkıran çete üyelerinden aldığı bilgileri şifreli bir şekilde Dişli’ye aktarıyor, Dişli “Ona biraz baskı yapalım” karşılığını veriyor.

Yargıtay’da 2009/9478 esas sayılı dosyası takip eden çete üyelerinin şifreli konuşmalarında rüşveti “öğrenci arkadaşı yerine teslim ettik” diye kodladıkları anlaşıldı. İddialarla ilgili Dişli’ye ise Çin’de olduğu için ulaşılamadı.



Habertürk