İSTANBUL - Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’nin (AYİM) bugün esastan görüşerek Balyoz davasının sanığı olan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun ''bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali'' için açtığı davada işlemin iptaline karar vermesine ilk tepki geldi.

AK Parti Başkanvekili Bekir Bozdağ bu kararın anayasaya aykırı olduğunu savundu.

AYİM'den 3 komutana iyi haber

Bozdağ tepkisini şu sözlerle dile getirdi; "Askeri Yüksek İdari Mahkemesi’nin verdiği karar açıkça Anayasa ihlalidir. Anayasa’nın 125. maddesi YAŞ’ın terfi kararlarına karşı yargı yolunu kapalı olduğunu belirtir.

En son YAŞ’ta sanık generaller hakkında bir terfi kararı çıkmadı. Oradaki bir ön işlemi YAŞ kararı gibi görmek Anayasa ve yasaya aykırıdır. YAŞ’ta bu generalller için terfi kararı çıkmamıştır. Bu kabul edilemez.

Ön incelemede bu konunun dava edilemeyeceğinin ortaya çıkması gerekirdi. Bu nedenle usulden reddetmesi gerekirdi ama etmedi. Esastan görüşülürken bu sebepten davanın düşmesi gerekirdi, bu da yapılmayıp davanın Anayasa ve yasaları yorumlayarak kararı vermesi doğru değildir.”





ntvmsnbc