“İstanbul Türkçesi” konulu liselerarası deneme yarışmasının ödül töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Başbakan Yardımcı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yarışmayı düzenleyen kurum ve dernek yöneticileri ile yarışmada ödül almaya hak kazanan öğrenciler katıldı.

Tören öncesinde bir konuşma yapan Bülent Arınç, eski Türkçe ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kanun tasarıları geliyor hükümetten, kanun teklifi geliyor milletvekillerinden. Biz kanunlar ve karalar dairesinde uzmanlara önce bunları inceletiyoruz. Onlar da işte anayasaya uygunluk bakımından veya kanun yapma tekniği bakımından inceliyorlar. Şunun farkına vardık en çok da, Ekrem bey vardı, o zaman 'Türkçe değil yahu bu metinler' dediler. Bu metinlerde ne yazdığını anlamak için hakikaten çok düşünmek lazım" diye konuştu.

"1982 Anayasası'nın dili bile Türkçe değildir" diyen Arınç, "Oradaki yemin metnine bakıp gülebilirsiniz. Bu nasıl yemin metni, bu kadar nasıl çok tekrarı olabilir, bu kadar nasıl yorumu gerektirebilecek kelimeler arka arkaya sıralanmış olabilir, burada ne amaçlanıyor; inanınız bu çok garip bir şey olarak ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Arınç’ın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. “İstanbul Türkçesi” konulu yarışmada dereceye giren yaklaşık 30 öğrenci sırayla sahneye davet çağrıldı ve kendilerine plaket ve çeşitli ödüller takdim edildi.

Arınç, bir başka programı dolayısıyla törende uzun süre kalamayacağını ifade ettikten sonra bir öğrenciye ödülünü takdim etti ve buradan ayrıldı. Tören, diğer öğrencilerin plaket ve ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.



İHA