FETÖ'nün yargı ayağına ilişkin soruşturmada gözaltına alınarak mahkemece serbest bırakılan eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Başbakanlık Yüksek Müşaviri Birol Erdem, sorgusu sırasında, itirafçı olan eski savcı Metin Özyurt'un kendisi hakkındaki beyanlarına tepki gösterdi.

Erdem, kendisinin 2010 HSYK seçimlerinin fikir babası olduğu, bir dönem FETÖ'cülerin kamu kurumlarına yerleştirilmesi, 17-25 Aralık sürecinden sonra da örgütün yönlendirmesiyle hükümete yaklaştığı iddiaları üzerine şunları söyledi:

Metin Özyurt'un ifadeleri bildiğim kadarıyla HSYK tarafından da tutarsız bulunmuş, geçersiz sayılmıştır. Bu kişi benimle ilgili bilmesi mümkün olmayan birçok şeyi gözlem yapmışçasına anlatmıştır. Bu kişinin kripto olmakla suçladığı ben, cemaate mensup kişilerin listesini hazırlayıp bakanlığa, HSYK'ya ve ilgili birimlere verdim.

“HAYAL ÜRÜNÜDÜR”
17-25 Aralık'tan sonra kurulda ayrışma olduğu ifadesi hayal ürünüdür. Çalıştığım dairede ayrışma 7 Şubat 2012'deki MİT krizinden sonra olmuştur. İbrahim Okur, İsmail Aydın, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu ve ben bir tarafta, diğerleri karşı tarafta yer almıştır.

Şu ifadeyi görünce, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarından itibaren insanlara nasıl kumpas kurduklarını, İzmir casusluk soruşturmasında nasıl sahte deliller ürettiklerini, binlerce kişi hakkında rahatlıkla iftiralar atabildiklerini, bu soruşturmalara muhatap olan insanların neler yaşadığını çok daha iyi anlıyorum.

Bunlar nasıl insan tipi yetiştiriyorlar? Şeytan bunlara bakıp ‘Ey Allah'ım madem bunları yaratacaktın, beni niye yarattın' diyor mudur acaba?

GEÇMİŞTE NE DEMİŞTİ?
Erdem, geçmişte tanık olarak verdiği ifadesinde ise Ergenekon kumpası için “O zaman düşman ortaktı. Ordunun içindeki cuntacılar, AKP ve Fetullah Gülen'i bitirme planı yapmışlardı. O halde omuz omuza verilip hesap sorulmalıydı. Bu sürecin bu yapı mensuplarına itibar kazandırdığını, önlerini açtığını, bu büyük hizmetleri nedeniyle de bazı ufak tefek hatalarının görmezden gelindiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” demişti.

‘2010 HSYK LİSTESİ BİRAZ NURLU OLDU'
Birol Erdem, savcılık ifadesinde 2010 Referandumu'nun ardından Yargıtay ve Danıştay'a atanan FETÖ'cülerle ilgili süreci anlattı. Milliyet'in haberine göre; dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın ismini veren Erdem, şöyle dedi: “Ahmet Bey isimleri sayın Başbakan'a arz etmiş. Yaşanan sıkıntıları çok açmamış, ‘Efendim liste biraz nurlu oldu' demiş. Başbakan, ‘Ya hepsi dürüst, alnı secdeye giden arkadaşlar değil mi?' diye sormuş. ‘Öyle efendim' deyince, ‘Öyleyse bu arkadaşlardan zarar gelmez, olsun' demiş.”


Haber: Asuman ARANCA/SÖZCÜ