ANKARA - TBMM Telekulak Komisyonu'nda 2008 yılında dinlemeler konusunda milletvekillerine bilgiler veren TBMPD Başkanı Sönmez, o dönemde cep telefonlarından bağımsız antenler yoluyla ortam dinlemesi yapılabileceğine dikkat çektiklerini, son günlerde yaşanan dinleme konusuyla bu cihazların ortaya çıktığının kanıtlandığını söyledi.

Sönmez, yasadışı dinlemelerin son yıllarda yaygınlaştığına da dikkat çekerek, "Bir süre sonra büyükelçiliklerin kullandığı sistemler de deşifre olacak. Büyükelçiliklerin arazileri kendi devlet arazileri olduğu için bizim devletimizin bir müdahalesi olamıyor. Ama büyükelçilikler tarafından da çatılarındaki büyük antenler aracılığıyla bizim milletimiz dinleniyor. Özellikle Ankara'da bazı bakanlıkların yakınında bulunan büyükelçiliklerin bu anten sistemlerine dahi ihtiyaç duyulmadan bakanlıkların içerisi dinlenebiliyor" dedi.

Sönmez, BDDK'nın bulunduğu konumunda kritik bir noktada olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin ekonomisinin can damarı olan kurumun da dinlenildiğini öne sürdü.

DİNLEMENİN TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL
Sönmez, Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı tarafından terör örgütü mensuplarını dinlemek için alındığı belirtilen cihaz yoluyla yapılan dinlemelerin tespit edilemeyeceğini de söyledi. Bu sistemlerin konuşma esnasında havadan sinyallerin arasına girerek görüşmenin içeriğini kaydettiğini belirten Sönmez, "Bu sistemlerin deşifre olması yada dinleme yapılırken deşifre olmasının imkanı yok" dedi.

HERONLARA GEREK YOK
TBMPD Başkanı Yılmaz Sönmez, şu anda Türkiye sınırları içerisinde bulunan terör örgütü mensuplarının yüzde 85'inin Türkiye'deki GSM operatörlerini kullandığını belirterek bunların GSM sistemleri üzerinden takibinin ve istihbarat çalışmasının mümkün olduğunu savundu. Sönmez şunları söyledi:

"Şu anki sistemde Heronlara bile gerek yok. Telefon numaralarını, kullandıkları cihazları sık sık değiştirseler bile, örneğin Kandil Dağı üzerinde teröristlerin bulunduğu bölgeden baz istasyonları verileri alınarak bile nerede konuşlandıkları, nereye hareket ettikleri tespit edilebilir."(anka)