Memur Dernekleri Federasyonu (Memur-Der) öncülüğünde yapılan ve 100'ün üzerinde sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği yeni anayasa ile ilgili çalıştayın raporu açıklandı. Raporla ilgili düzenlenen basın toplantısına katılan Osman Can, toplumsal sorunları kağıt parçalarının çözemeyeceğine dikkat çekerek, anayasanın millete mal edilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplumun taleplerini merkeze alarak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Can, "Aksi halde hazırlanan anayasa dört partinin anayasası olacaktır. Uzlaşma komisyonu, meclis moderatörü gibi hareket ederek toplumun taleplerini anayasa diline çevirmeli, kendilerinden bir şey katmamalı." diye konuştu.
 
PROF. DR. FENDOĞLU: HAKİM DEVLETTEN HADİM DEVLETE GEÇİLMELİ

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ise terör saldırılarının yeni anayasa ile ilgili olduğunun aşikar olduğunu söyleyerek, terör sorununun çözümünde toplumun tüm kesimlerine düşen görevler olduğunu belirtti. Sivil toplum örgütlerinin yeni anayasa konusunda aktif rol oynamasının önemine vurgu yapan Fendoğlu, hakim devletten hadim devlet anlayışına geçmenin önemli olduğuna dikkat çekti.
 
ÖZBAY: TERÖRE İNAT YENİ ANAYASA YAPILMALI

Memur Der Genel Başkanı Cengiz Özbay da sivilleşme çabaları ve özgürlüklerin sivil bir anayasa ile taçlandırılmaya hazırlanıldığı bir dönemde terör olaylarının artmasının, karanlık güçlerin amaçlarının ne olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Özbay, şöyle konuştu: "Artık anlaşılmalıdır ki terör örgütünün amacı yeni anayasadır. Teröre inat sivil anayasa yapılmalı, bunun için bir gün bile kaybedilmemelidir." Memur-Der olarak yeni anayasa çalışmalarını bir yıldır sürdürdüklerini aktaran Özbay, 100'ün üzerinde Sivil Toplum Kuruluşu ile bir araya gelerek toplumun beklentilerini ortaya koyan bir çalıştay düzenlediklerini kaydetti. Özbay, konunun uzmanları, akademisyenler ve gönüllülerin destekleriyle oluşturulan çalıştayın raporunu ise kamuoyu ile paylaştıklarını sözlerine ekledi. (Cihan)