Hükümet, yasasını yenilediği SPK'nın yeni başkan ve üyeleri ile devam etmeye karar verdi. Kararı Yeni Şafak'a değerlendiren Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, SPK kanununun çağa uygun hale getirildiğini belirterek, 'Bir reform yapılıyor. Çağa uygun hale getiriliyor. Yeni bir yönetim ile devam edilmesi konusunda hükümetin elinin rahatlatılması normaldir, değişiklikler olağandır' değerlendirmesi yaptı. SPK Başkanı Vedat Akgiray, konuyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirterek, "Yeni kanunun gereği yapıldı. Söylenebilecek tek doğru söz bu' dedi. Ayrıca edinilen bilgiye göre, karar Başbakan Erdoğan'a danışıldıktan sonra alındı.

İKİ ÖNEMLİ KARARI DEVRETTİ

Değişiklik önergesiyle koltuğundan olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Vedat Akgiray, masasında bekleyen 2 önemli kararı da devretmiş oldu. Galatasaray'ın davalık olan bedelli sermaye artırımında karara bağlayamayarak, topu kulüp yöneticilerine atan Akgiray, Turkcell'de yerli ve yabancı ortaklar arasında anlaşmazlık nedeniyle yapılamayan atamalar için ay sonuna kadar süre tanımıştı. Bu iki konuda sonucun ne olacağı iyice belirsizleşti.

SPK'daki yeni düzenlemeler

İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın yerine 'Borsa İstanbul' kurulacak.

İMKB'nin İstinye'deki taşınmazları Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek.

Yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan bilgi ve haber verenler, 2–5 yıl hapis cezası alacak.

Halka açık ortaklıklar, kârlarını genel kurul tarafından belirlenecek kâr dağıtım politikaları çerçevesinde ve mevzuat hükümlerine uygun olarak dağıtacak.

Üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, yönetim kuruluna aday göstermeye ilişkin imtiyazlar, SPK kararı ile kalkacak.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, 'Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği' olarak yapılandırılacak.

Türkiye'de ilk kez merkezi takas uygulamasına geçilecek.